Zekerheid over mijn e-bike

Elektrisch fietsen is een makkelijke manier om van A naar B te komen. Elektrische fietsen worden steeds populairder, maar helaas niet alleen onder consumenten. Ook onder dieven worden elektrische fietsen en fatbikes (een fiets met extra brede banden) steeds populairder. Bent u al trotse eigenaar van een e-bike of een fatbike? In het laatste geval moet u goed opletten: sommige verzekeraars bieden geen verzekering meer aan voor een fatbike. Daarom is het belangrijk dat u preventieve maatregelen neemt om uw elektrische fiets te beschermen tegen diefstal. In deze blog geven wij u een aantal tips om diefstal te voorkomen en vertellen wij u wat u kunt doen als uw e-bike gestolen wordt.

Meer fietsen dan mensen: dat is Nederland. Naar schatting zijn er meer dan 23 miljoen fietsen: een grote hoeveelheid die helaas ook interessant is voor criminelen. Ieder jaar worden er duizenden fietsen gestolen. Volgens Politie Nederland worden er ook steeds meer e-bikes gestolen: in de eerste helft van 2023 werd al een toename van 20 procent in het aantal gestolen e-bikes gezien door de politie.

Diefstalpreventie e-bikes

Verzekering (voor uw e-bike) of niet: voorkomen is altijd beter dan genezen. Niets is zo vervelend als de diefstal van uw vertrouwde e-bike.

1. Zet de fiets goed vast aan een fietsrek of een lantaarnpaal, bij voorkeur aan een object dat goed in de grond verankerd is. Een fietsendief kan een houten hek makkelijker uit de grond trekken dan dat ze een zwaar metalen fietsenrek meeslepen.


2. Zet de fiets goed in uw eigen zicht of dat van een groter publiek. Let hierbij op de drukte: het is beter om de fiets tegenover een drukker bushokje te plaatsen dan in een drukke, openbare fietsenstalling. Een dief valt al snel niet op in alle rumoerigheid. Als u de fiets in het zicht zet, ontmoedigt u dieven en voorkomt u dat ze uw fiets meenemen om elders sloten te verwijderen. Als het mogelijk is, kies dan voor een bewaakte stalling.


3. Maak gebruik van twee sloten: Sommige verzekeraars vereisen dit zelfs als u uw e-bike met een hogere aanschafwaarde wilt verzekeren. U kunt een erkend ketting-, kabel- of beugelslot met een ART-keurmerk van minimaal categorie 2 gebruiken. Kies altijd voor een slot met een Security Level van 5 of hoger. Bevestig uw fiets bij voorkeur met frame en voorwiel.


4. Haal de accu, het display en andere accessoires van de fiets af, zelfs als u maar kort van uw fiets verwijderd bent.


5. Plaats zelf een GPS-tracker als uw e-bike geen ingebouwde tracker heeft, of laat deze plaatsen door een specialist. Via een app op uw mobiel kunt u uw fiets volgen en pushberichten ontvangen als er iemand aan uw slot zit. U kunt ook de functie geofencing inzetten: u ontvangt een pushbericht als de fiets zich buiten een ingesteld gebied begeeft.

Verzekeren of niet verzekeren

Twijfelt u? Met een fietsverzekering kunt u zich verzekeren tegen diefstal, maar ook tegen schade. Met een e-bike bereikt u namelijk snel hoge snelheden, waardoor de impact van een botsing groot kan zijn.

Vragen die u uzelf kunt stellen, zijn o.a.: ‘Acht ik de kans groot dat mijn fiets beschadigd raakt of gestolen wordt?’, ‘Hoe vaak gebruik ik mijn fiets?’ ‘Hoe lang maak ik gebruik van de fiets?’

Let op! Bij een speed pedelec is een WA-verzekering verplicht. Dit is een fiets waarmee u snelheden tot 45 km/u kan behalen. Een fiets die sneller kan gaan dan 25 km/u wordt beschouwd als een motorrijtuig.

Bewaar het framenummer

Mocht er toch iets gebeuren, dan is het handig om het framenummer genoteerd te hebben. Dit nummer is een unieke code waarmee uw fiets geïdentificeerd kan worden en is nodig voor aangifte en verzekeringsclaims. Overigens zijn er verzekeraars en fietsmerken die een aangifte-knop in hun app waarmee u gelijk aangifte kunt doen.

Registreer uw e-bike bij aankoop al op stopheling.nl. De gegevens van uw gestolen bezittingen worden alleen opgenomen in het centrale Stop Heling-systeem van de politie als u aangifte heeft gedaan.

Wij wensen u veel mooie en veilige kilometers op uw e-bike!

Hulp uit handen

Regelt uw bedrijf de verzekeringen van e-bikes of andere vervoersmiddelen? Dan wilt u natuurlijk dat uw klant goed geholpen worden in het geval van nood. Kunnen wij u de hulpverlening uit handen nemen? Lees hier meer over onze fietspechhulpverlening aan uw klanten. Ontdek ook de vele mogelijkheden bij VHD. Informeer naar deze mogelijkheden via ons contactformulier.

Bekijk ook

Onze laatste berichten