Laat het plezier van de wintersport beginnen! De voorjaarsvakantie begint dit weekend voor de regio Zuid vanwege het carnaval. In dit weekend vertrekken veel Nederlandse gezinnen richting de bergen om te genieten van een wintersportvakantie. Een onvergetelijke vakantie begint met een goede voorbereiding. Zorg ervoor dat uw auto klaar is voor vertrek en dat uw verzekering up-to-date is. Lees verder om te ontdekken waar u nog meer op moet letten.
Voor vertrek
Auto winterklaar ✅
Veel Nederlandse vakantiegangers kiezen ervoor om met de auto richting hun wintersportvakantie te gaan. Zorg ervoor dat uw voertuig winterklaar is. Wij raden aan om een professionele wintercheck bij uw garage te laten uitvoeren.
De verplichte uitrusting in uw auto varieert per land. Bekijk uw route en zorg ervoor dat u in ieder geval de volgende items bij u heeft:
• Gevarendriehoek
• Veiligheidshesje (voor alle inzittenden)
• Reservelampjes
• Brandblusser
• Reservewiel, krik en wielsleutel of bandenreparatieset
• Verbanddoos
• Alcoholtest
• Vignet (afhankelijk van de route)
• Milieusticker (in milieuzones)
Lees hier wat u per land mee moet nemen.
Handige extra’s:
• Antivries ruitensproeiervloeistof
• Een sneeuwschep
• Een isolatiescherm
• Werkhandschoenen
• Startkabels
In veel wintersportlanden zijn winterbanden verplicht. Hoewel sneeuwkettingen alleen op sommige plaatsen verplicht zijn, is het verstandig om ze mee te nemen. Oefen het omleggen van de sneeuwkettingen thuis: zo voorkomt u problemen onderweg.
Het kan zijn dat u onderweg onverhoopt stil komt te staan. Vergeet ook de volgende items niet:
• Voldoende eten en drinken
• Warme kleding en dekens (binnen handbereik)
• Waxinelichtjes en aanstekers of lucifers
• Zaklamp
Op de wegen naar de skigebieden kan het erg druk zijn. Als uw reisschema flexibel is, overweeg dan om extra vroeg of juist wat later te vertrekken.
De juiste brandstof
Zorg voor voldoende brandstof in de tank van de auto. Als u een dieselauto heeft, tank dan diesel in Duitsland of Oostenrijk. De kwaliteit van de diesel is in wintersportlanden hoger en is beter bestand tegen kou. Door het tanken van diesel in wintersportlanden voorkomt u dat de diesel gaat vlokken met als gevolg startproblemen.
Elektrisch rijden
Wanneer u een elektrische auto gebruikt om naar uw bestemming te reizen, is het noodzakelijk om extra nauwkeurig te plannen.
• Plan uw reis van tevoren en bepaal waar u stopt om op te laden. Apps kunnen u hierbij helpen. Zorg ervoor dat uw planning niet te strak is en laat ruimte over voor het geval er iets onverwachts gebeurt.
• Controleer welk type oplader u nodig heeft bij uw tussenstops.
• Ken uw laadpas: sommige laadpassen worden niet overal geaccepteerd. Neem daarnaast een extra laadpas mee naast uw gebruikelijke laadpas.
• Begin uw reis met een volledig opgeladen accu van 100%.
Volledig verzekerd ✅
Tijdens een wintersportvakantie loopt u een verhoogd risico op een ongeluk, ongeacht uw ervaring. Zorg ervoor dat u de juiste en voldoende dekkende verzekering heeft voordat u vertrekt.
De basiszorgverzekering dekt spoedeisende zorg in het buitenland tot aan het Nederlandse tarief. Eventuele kosten daarboven zijn voor uw eigen rekening. Overweeg daarom om een aanvullende verzekering af te sluiten, vooral als u naar een (wintersport)land gaat waar de medische kosten aanzienlijk hoger kunnen zijn.
Wintersportdekking
Sluit wintersportdekking af op uw reisverzekering. Hiermee worden niet alleen de vervoerskosten vanaf de piste naar het ziekenhuis vergoed, maar ook de kosten voor het missen van lessen of de teruggave van uw skipas.
Het is ook aan te raden om uw medische kosten dekking uit te breiden, vooral als u naar een privékliniek wordt gebracht waar de kosten doorgaans hoger zijn dan in een plaatselijk ziekenhuis.
Houd er rekening mee dat een wintersportreisverzekering mogelijk niet voldoende dekking biedt als u van plan bent om risicovolle activiteiten zoals bobsleeën, stunt skiën, snowboarden of off-piste skiën te ondernemen. Controleer zorgvuldig of de polisvoorwaarden aansluiten bij uw plannen.
EHIC
Zorg ervoor dat u uw European Health Insurance Card (EHIC) meeneemt. Deze kaart is te vinden op de achterkant van uw zorgpas. De internationale zorgpas bevestigt dat u verzekerd bent voor noodzakelijke medische zorg en is geldig in de meeste Europese landen. Houd er rekening mee dat de kaart niet geldig is bij particuliere zorgverleners. Als u de kaart niet bij u heeft, kan het zijn dat u kosten moet voorschieten, die u later bij uw verzekeraar kunt declareren.
Extra tips
Controleer of uw medereizigers ook verzekerd zijn, aangezien dit niet altijd het geval is. Controleer ook of u een aanvullende autoverzekering moet afsluiten voor vervangend vervoer of in geval van een noodzakelijke overnachting.
Op de piste
Houd u aan de pisteregels. De Fédération Internationale de Ski (FIS) heeft tien regels opgesteld om de risico’s van een skiongeluk zo klein mogelijk te maken.
1. Rekening houden met anderen – Iedere skiër moet zich zo gedragen, dat hij een ander niet in gevaar brengt of schade toebrengt.
2. Beheersen van snelheid en skistijl – Iedere skiër moet te allen tijde op tijd kunnen stoppen of uitwijken. Hij moet zijn snelheid en wijze van skiën aanpassen aan zijn skivaardigheid, de conditie van de piste, drukte en de sneeuw- en weersomstandigheden.
3. Keuze van het spoor – De van achteren komende skiër moet zijn skispoor zo kiezen, dat hij skiërs voor zich niet in gevaar brengt.
4. Inhalen – Inhalen mag van boven of van beneden en van rechts of van links, mits op zodanige afstand dat de ingehaalde op geen enkele wijze in zijn bewegingen wordt belemmerd.
5. Invoegen en weer verder skiën – Iedere skiër die zich (weer) op een piste wil begeven of na een stop verder wil skiën, moet zich ervan vergewissen dat hij dit zonder gevaar voor hemzelf of voor anderen boven of onder hem kan doen.
6. Smalle plaatsen – Iedere skiër moet vermijden om zich zonder noodzaak op smalle of onoverzichtelijke plaatsen op de piste op te houden. Een ten val gekomen skiër dient een dergelijke plek zo snel mogelijk weer vrij te maken.
7. Klimmen en lopen – Een skiër die klimt of te voet afdaalt, mag dit alleen aan de zijkant van de piste doen.
8. Letten op tekens – Iedere skiër dient de markeringen en de borden in acht te nemen.
9. Verlenen van hulp – Bij een ongeval is iedereen verplicht hulp te verlenen.
10. Legitimatieplicht – Iedereen, getuige of betrokkene, verantwoordelijk of niet, moet bij een ongeval zijn identiteit bekend kunnen maken.
Hulp nodig?
Neem zo snel mogelijk contact op met uw alarmcentrale. Zo voorkomt u opname in een privékliniek waarvan de kosten wellicht niet vergoed worden door de verzekeringsmaatschappij.
Wat er ook gebeurt, onze ervaren hulpverleners op de afdeling Reis & Zorg staan 24/7 voor u klaar.
Wij wensen u een fijne reis en natuurlijk veel plezier!