September is dit jaar een maand van wisselende temperaturen. We hebben tot nu toe genoten van zonovergoten dagen waarin de herfst en winter nog ver weg leken. Sinds een aantal dagen vindt er een omslag plaats in het weer met hevige buien en het ‘tijd-voor-een-vestje’-gevoel. Wanneer u een vroege vogel bent, merkt u al snel dat u wakker wordt in het donker en vooruitkijken in het verkeer een stuk makkelijker wordt met al die felle autolampen.
Nu de temperaturen dalen, is het voor vastgoedeigenaren en gebouwbeheerders belangrijk om panden goed te onderhouden en najaar klaar te maken. Is uw pand al herfst- en winterklaar? Wij helpen u graag op weg: doe de herfst- en wintercheck met onze 14 tips!
✅ Zorg voor schone dakgoten
Zorg voor bladvrije dakgoten voor een goede afvoer van regenwater. Door verstopte dakgoten te voorkomen, kunt u ernstige schade vermijden, zoals: houtrot, lekkages in dakgoten vochtproblemen en lekkages onder de dakpannen. Controleer ook de platte daken van uw bedrijfspand op bladeren en vuil. Bij het schoonmaken van de goten en daken kunt u direct controleren of deze nog in goede staat zijn. Ziet u dat er slijtage of beschadigingen zijn en onderhoud noodzakelijk is? Schakel dan een expert in.
✅ Investeer in dakgootbescherming
Een slimme preventieve maatregel om uw pand herfst- en winterbestendig te maken, is het installeren van dakgootbeschermers in uw regenpijpen. Zo voorkomt u dat de regenpijp verstopt raakt met vuil en bladeren. Door verstopping kan water blijven staan op platte daken, wat dan weer vervelende lekkages kan veroorzaken.
✅ Bescherm uw buitenkranen tegen vorst
Zorg ervoor dat alle buitenkranen afgesloten zijn als er vorst op komst is. Een buitenkraan bevriest sneller. Sluit de buitenkraan bij voorkeur al af in de herfst. Bevroren water zet uit en hierdoor kan de leiding barsten. Is de vorstperiode voorbij? Controleer dan eerst de koppelingen zodat lekkage wordt voorkomen zodra de waterdruk weer op de leiding komt te staan.
✅ Grondige inspectie van de buitenramen
Controleer of uw buitenramen barsten bevatten. Door temperatuurverschillen in het oppervlak van het raam kan een thermische breuk ontstaan: dit is een ‘plotselinge breuk’ in de vorm van een bliksemschicht. Bij vorst kan een barst uitgroeien tot een aanzienlijke breuk en in het ergste geval kan de ruit kapot springen.
✅ Controleer de conditie van de daken
Als er stormachtig weer op komst is, doet u er goed aan om het dak te controleren op losliggende dakpannen of dakbedekking. Is de storm begonnen, ligt er sneeuw of is er ander zwaar weer: betreedt het dak niet! Controleer ook hoe uw dak er aan toe is na een hevige storm. Dakpannen kunnen losraken en dit kan gevaarlijk zijn. Bovendien kan water dan naar binnen sijpelen en in het gebouw schade aanrichten.
✅ Plaats droogmatten bij de ingang van uw pand
Houd het vuil, nattigheid en de bladeren van de herfst en winter buiten de deur door droogloopmatten voor de ingang van uw pand te plaatsen. Doordat de droogloopmat vocht absorbeert, kunt u de levensduur van uw vloer verlengen. Minder vocht en vuil in het pand scheelt u schoonmaaktijd, onderhoudskosten en het is ook nog eens hygiënisch.
✅ Houd uw automatische schuifhek in topconditie met regelmatige railcontroles
Bladeren en vuil kunnen veel vervelende storingen veroorzaken, ook bij een automatisch schuifhek. Controleer regelmatig of de rails vrij zijn en voorkom dat u ‘s ochtends voor een niet-werkend hek staat.
✅ Houd uw buitenterrein veilig en opgeruimd, vooral tijdens stormachtig weer
Losliggende objecten kunnen in stormachtig weer veel schade aanrichten. Breng in kaart welke voorwerpen los kunnen raken en speel tijdig in op stormmeldingen. Zo voorkomt u dat losliggende objecten zoals containers, (tuin)meubilair, losliggende dakpannen of losstaande reclameborden/ banners schade aanrichten aan uw pand, geparkeerde auto’s of in het ergste geval: personen.
✅ Zorg voor uw zonwering
Zonweringen kunnen ook schade oplopen. Voorkom onnodige reparaties aan uw zonwering en denk eraan om de zonwering in te trekken op de momenten dat u er niet bent of deze niet nodig hebt.
✅ Jaarlijkse controle van uw cv-installatie
Laat de cv-installatie minimaal één keer per jaar controleren. Een expert maakt uw cv tijdens een controle helemaal schoon en stelt deze opnieuw af. Zo blijft uw cv zuinig en veilig werken, dat werkt wel zo prettig. Bovendien voorkomt u zo gevaarlijke situaties met koolmonoxide.
✅ Creëer een groene werkomgeving met planten
In de wintermaanden zullen uw medewerkers misschien wel minder vaak een frisse neus halen en blijven de ramen dicht. Door planten te plaatsen, komt er meer zuurstof in de ruimtes, is er betere luchtvochtigheid en meer zuivere lucht. Bovendien bieden deze groene planten een huiselijke en uitnodigende sfeer.
✅ Convectorkachels of heaters staan vrij en veilig
Een prettige manier om warm te blijven in de winter is door een kachel of heater te gebruiken. Helaas kunnen deze apparaten ook brandgevoelig zijn als ze bedekt zijn of dicht tegen andere voorwerpen aanstaan. Zorg ervoor dat deze heaters op voldoende afstand staan van andere voorwerpen en op een stabiele ondergrond geplaatst zijn.
✅ Tochtstrips voor een warmere ruimte
De warmte die u binnen heeft, wilt u natuurlijk ook graag binnenhouden. Dit kan door tochtstrips te plaatsen. Zo voorkomt u vervelende tochtplekken en een hogere energierekening. Zeker in een oud pand is dit een handige en eenvoudige oplossing om warmte binnen te houden: ideaal dus om uw pand herfst- en winterklaar te maken!
✅ Voldoende strooizout op voorraad
Zorg er al vroeg in het seizoen voor dat u strooizout in huis heeft. Bij plotselinge, hevige sneeuwval kan strooizout er snel doorheen gaan. Zo houdt u in gladde perioden uw terrein begaanbaar en toegankelijk.
Heeft u de tips voor het gemak liever bij de hand? Download de tips over hoe u uw pand herfst- en winterklaar maakt hier: klik hier.
Wilt u het onderhoud van uw bedrijfspand uit handen geven? Bekijk dan onze pagina ‘Reparatie & Onderhoud’ en vraag de Factsheet aan. Benieuwd wat wij nog meer voor u kunnen betekenen? Bekijk onze pagina ‘Over VHD’.