Is uw pand klaar voor de koude maanden? Doe de herfst- en wintercheck!

De dagen worden korter, bladeren vallen van de bomen en de temperatuur daalt; aan alles is te zien dat de herfst is begonnen. Voor vastgoedeigenaren en gebouwbeheerders een periode waarin goed en accuraat onderhoud essentieel is om de grillen van herfst en winter te doorstaan. Wij helpen u graag op weg met een praktische herfst- en wintercheck!

Zorg ervoor dat dakgoten bladvrij zijn en controleer de staat waarin ze verkeren
Houd dakgoten en platte daken van uw pand bladvrij zodat regenwater goed kan worden afgevoerd. Zo voorkomt u wateroverlast en lekkage. Bij het schoonmaken van de goten en daken kunt u direct controleren of alle goten en daken nog in goede staat zijn. Ziet u dat onderhoud noodzakelijk is? Schakel dan een expert in.

Plaats dakgootbeschermers in regenpijpen
Om verstopping van regenpijpen te voorkomen doet u er goed aan dakgootbeschermers te laten plaatsen. De dakgootbeschermers voorkomen dat er vuil en blad in uw regenpijp terecht komen.

Sluit buitenkranen af
Vorst op komst? Zorg ervoor dat alle buitenkranen afgesloten zijn. Zo voorkomt u dat de waterleidingen bevriezen. Is de vorstperiode voorbij? Controleer dan eerst de koppelingen zodat lekkage wordt voorkomen zodra de waterdruk weer op de leiding komt te staan.

Controleer buitenramen op barsten
Voorafgaand aan vorst is het belangrijk dat u uw buitenramen controleert op barsten. Als het flink gaat vriezen kan een barst een flinke breuk veroorzaken, in het ergste geval kan uw ruit zelfs kapot springen.

Controleer de staat van daken
Controleer voordat er storm of zwaar weer op komst is of er losliggende dakpannen of dakbedekking op het dak liggen die uw pand kunnen beschadigen. Op het moment van storm, zwaar weer of sneeuw mag u, maar ook de professional, nooit het dak op i.v.m. valgevaar.

Leg droogloopmatten neer bij de ingang van uw pand
Leg in het begin van het herfstseizoen droogloopmatten neer bij de ingang van uw pand. Zo voorkomt u dat er vuil en nattigheid naar binnen wordt gelopen. Dit scheelt u schoonmaak en onderhoud.

Controleer de rails van het automatische schuifhek
Heeft u een automatisch schuifhek rondom uw terrein? Controleer regelmatig of de rails vrij zijn van bladeren en vuil. Zo voorkomt u vervelende storingen zoals een hek dat ’s ochtends vroeg niet open wil (met alle gevolgen van dien).

Ruim het buitenterrein op
Ruim uw buitenterrein op voordat er een storm uitbreekt. Controleer op losliggende objecten, zoals containers, (tuin)meubilair, losliggende dakpannen op uw dak, losstaande reclameborden/banners etc.. Zo voorkomt u dat er schade aan uw pand, geparkeerde auto’s of zelfs personen wordt veroorzaakt.

Zorg dat zonweringen dagelijks worden ingetrokken
Voorkom onnodige reparaties aan uw zonweringen: zorg ervoor dat alle zonweringen dagelijks worden ingetrokken. Mocht het in de avond/nacht/weekend gaan stormen, zijn uw zonweringen gespaard gebleven.

Laat de cv-installatie controleren
Laat minimaal eenmaal per jaar uw cv-installatie controleren door een expert. Zo blijft uw cv zuinig en vooral veilig werken. Uw cv wordt tijdens een controle weer volledig schoongemaakt en indien nodig opnieuw afgesteld. Zo voorkomt u gevaarlijke situaties met koolmonoxide.

Zorg voor planten in kantoren
Uw medewerkers gaan in koude perioden minder vaak naar buiten een frisse neus halen. Ook zullen ramen minder snel geopend worden vanwege de kou. Zorg er daarom voor dat er in uw pand voldoende zuurstof aanwezig is. Dit is simpel op te lossen door (meer) planten aan te schaffen. De planten zorgen voor een betere luchtvochtigheid, een huiselijker sfeer en zuiveren de lucht.

Controleer of convectorkachels of heaters vrij staan
Heeft u in uw pand convectorkachels of heaters staan? Zorg dan dat deze heaters en kachels geheel vrij staan en niet bedekt zijn. Hoe onschuldig het ook lijkt, de gevolgen kunnen groot zijn als er brand ontstaat.

Plaats tochtstrips
Houd kostbare warmte binnen en laat tochtstrips plaatsen. Zo voorkomt u een hogere energierekening en voorkomt u vervelende tochtplekken. Zeker in een oud pand is dit een handige en eenvoudige oplossing om warmte binnen te houden.

Strooizout
Wacht niet totdat het te laat is en zorg vroeg in het seizoen voor voldoende strooizout. Zo kunt u tijdens gladde perioden met vorst en sneeuw uw terrein begaanbaar houden en voorkomt u val- en glijpartijen.

Bekijk ook

Onze laatste berichten

In de afbeelding staan de logo's van VHD en Quadrance.
Actueel

Quadrance en VHD starten intensieve samenwerking

Vol enthousiasme kondigen we aan dat Quadrance en VHD de handen ineen slaan! VHD is aandeelhouder geworden van Quadrance. Deze samenwerking biedt ons nieuwe kansen en stelt ons in staat om onze klanten nog beter te ondersteunen met onze gecombineerde expertise.

Lees verder