Het zuiden van Nederland heeft de vakantie afgelopen week al ingeluid en ook dit weekend pakken veel Nederlanders de koffers om op vakantie te gaan. Duizenden vakantiegangers trekken er weer op uit om te genieten van natuur, zon, zee en strand. Dichtbij huis of ver weg: met deze tips gaat u goed voorbereid op vakantie!
Denk aan alle reisdocumenten
- Is uw paspoort nog geldig? Bij sommige landen is het van belang dat het paspoort nog minimaal zes maanden geldig is. Bekijk hier of dit voor uw vakantiebestemming nodig is.
- Buiten Europa op vakantie? Zet dan vooraf uw betaalpas aan voor pinnen buiten Europa. U kunt dit per continent instellen. Tegenwoordig kan dit heel eenvoudig online of via de bankierenapp. Zelfs vlak voor vertrek.
- Bezit u over een creditcard? Neem deze dan mee op vakantie. In het buitenland kan een creditcard erg handig zijn. Mocht het voorkomen dat u vervangend vervoer nodig heeft, dan kunt u heel eenvoudig met uw creditcard betalen. Zonder creditcard kan het langer duren.
- Sla natuurlijk het telefoonnummer van de alarmcentrale op in uw telefoon. Zo hebt u dit nummer altijd bij de hand.
- Neem uw verzekeringspas, zorgpas en European Health lnsurance Card mee. Zo heeft u uw verzekeringsgegevens altijd bij u in geval van medische hulp.
- Gaat u met minderjarige kinderen op vakantie? Zorg dan dat alle identiteitspapieren op orde zijn. De douane controleert scherp in verband met kindontvoeringen. U zult aan moeten tonen dat het kind met toestemming van elke ouder/voogd die gezag heeft over het kind met u op reis is. Zeker wanneer er sprake is van samengestelde gezinnen en/of kinderen met andere achternaam dan die van u, is het zaak dit van te voren goed te regelen. Meer informatie kunt u hier vinden.
Ga goed verzekerd op reis
- Maakt u een reis buiten Europa? Voeg werelddekking toe.
- Het is aan te raden medische kosten altijd mee te verzekeren op de reisverzekering. Medische kosten kunnen alleen worden meeverzekerd op de reisverzekering als er een geldige zorgverzekering is afgesloten.
- Gaat u duiken, raften, bergbeklimmen of andere bijzondere sporten beoefenen tijdens uw vakantie, dan is het verstandig dit mee te verzekeren.
- Een autovakantie? Sluit dan een autohulppakket af op de reisverzekering. Heeft u pech in het buitenland? Dan zijn zaken als een vervangende auto of het transport van de auto naar Nederland gedekt.
Tips voor onderweg
- Laat uw auto controleren voordat u vertrekt. Zo voorkomt u pech onderweg.
- Lange autorit voor de boeg? Zorg er dan voor dat u uitgerust op weg gaat. Neem voldoende pauze of wissel van bestuurder. Neem ook voldoende eten en drinken mee voor geval u stil komt te staan of in de file komt te staan.
- Krijgt u pech onderweg? Stap dan aan de veilige kant uit van uw auto en ga (met alle passagiers) achter een vangrail staan. Zorg voor voldoende veiligheidshesjes en drinken voor alle inzittenden.
- Neem uw reservesleutel mee voor het geval de sleutel per ongeluk in de auto achterblijft en de auto automatisch op slot gaat.
- Als u pech krijgt in Frankrijk langs de snelweg, ga dan naar de dichtstbijzijnde praatpaal om daar uw melding door te geven. De alarmcentrale kan pas nadat de Franse hulpdienst is ingeschakeld u verder helpen.
- Neem voordat u wegrijdt nog even de verkeersregels door in het betreffende land. Zo gelden in veel Europese landen strenge regels omtrent bellen in de auto. In Frankrijk, Italië en Spanje mag u bijvoorbeeld niet bellen met oortjes in.
- Daarnaast zijn er ook steeds meer milieuzones in Europa waar u niet mag rijden met een oude (vervuilende) auto. Check ook zeker de maximale snelheid om boetes te voorkomen.
Gezondheid op reis
- Controleer of u voor uw vakantiebestemming vaccinaties nodig heeft. Bekijk hier per land welke vaccinaties u nodig heeft.
- Gaat u naar een land waar Rabiës (hondsdolheid) voorkomt, laat u zich hier dan vooraf tegen inenten.
- Mocht u een rabiësbesmetting hebben opgelopen en niet zijn ingeënt dan bestaat de behandeling uit een serie van vijf vaccinaties en het toedienen van een speciaal antiserum (tegengif). Dit antiserum is echter in veel landen niet verkrijgbaar. Bovendien hebben de vaccinaties, die in veel landen gegeven worden, meer bijwerkingen dan het vaccin in Nederland. Laat u zich dus vooraf vaccineren. Dan is er geen antiserum nodig en volstaat de behandeling met een beperkt aantal vaccinaties. Daarnaast kunt u dan met een gerust hart op vakantie!
- Gebruikt u medicijnen? Neem deze dan mee in uw handbagage, dan heeft u uw medicatie altijd bij de hand. Lees hier wat u allemaal in uw handbagage mag meenemen.
- Neem voldoende medicatie mee en een reserverecept voor het geval u toch medicijnen tekort komt of onverwacht langer moet blijven op uw vakantiebestemming.
- Zorg dat er mensen in Nederland zijn die als contactpersoon kunnen optreden (buren, familie) in geval er thuis iets gebeurt, bijvoorbeeld met uw woning.
- Heeft u medische hulp nodig in het buitenland? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw alarmcentrale in Nederland. Hoe eerder wij op de hoogte zijn van uw situatie, hoe beter wij u kunnen helpen!
Tips om oplichting op vakantie ter herkennen
- Let op als iemand “per ongeluk” tegen u aanbotst. Het kan een afleidingsmanoeuvre zijn om bijvoorbeeld een portemonnee uit een zak te halen.
- Let op als u op straat wordt aangesproken om een petitie te tekenen. Ook dit kan een afleidingsmanoeuvre zijn van zakkenrollers.
- Wordt u door een groep overgehaald om mee te gaan naar een exclusieve nachtclub, wees dan alert. Vaak lokken ze mensen ‘gratis’ naar binnen in een club die alleen voor leden is om ze vervolgens voor alle (dure) consumpties op te laten draaien.
- Neemt u een taxi en is volgens de chauffeur de meter kapot? Spreek dan van tevoren een prijs af.
- Huurt u een fiets/scooter/auto/quad maak dan van tevoren foto’s. Hiermee voorkomt u discussies achteraf over beschadigingen die al op het voertuig zaten.
Als allerlaatste en belangrijkste tip die wij u willen meegeven: Geniet van uw zomervakantie! Wij wensen iedereen een hele mooie, zorgeloze zomer toe en heel veel plezier tijdens uw vakantie.