Ga goed van start met deze motortips

Een lang Paasweekend staat voor de deur met daarbij zonovergoten dagen. Voor veel motorrijders het moment hun motor weer tevoorschijn te halen. Voordat je aan een mooie toertocht begint zorg je dat de motor in goede conditie is om pech en schade te beperken. Met onderstaande tips ga je in ieder geval goed voorbereid op pad!

Controleer de technische staat van de motor
Controleer voordat je de motor na lange tijd weer in gebruik neemt de technische staat van de motor. Denk aan de banden, het controleren van de bandenspanning (deze koud controleren en aanpassen, dus niet na een lange tocht) en controleer de remmen en verlichting.

Controleer je accu
Komt je motor uit de winterstalling? Controleer vooraf de accu. Zo voorkom je dat de motor niet start bij het wegrijden of bij een tussenstop.

Zorg voor een schone ketting
Het is belangrijk de ketting voor de rit goed schoon te maken met kerosine of een andere substantie. Smeer vervolgens de ketting goed in.

Gebruik DOT5.1 remvloeistof
Laat remvloeistof op tijd, en zeker bij twijfel, verversen. Remolie of -vloeistof wordt namelijk erg warm in de remklauwen. Als je een beetje stevig doorrijdt kunnen er luchtbellen ontstaan in het systeem waardoor de motor niet meer remt. Ververs daarom de remvloeistof op tijd. Laat je informeren en laat dit doen door een specialist. Daarnaast is het goed ook de olie en koelvloeistof te checken.

Draag goede motorkleding
Draag goede motorkleding, ook als je maar een kort stukje gaat rijden. Daarnaast zijn er natuurlijk mooie en stoere jassen te verkrijgen in reguliere kledingwinkels. Deze zijn mooi, maar meestal niet voorzien van de nodige protectie. Zorg voor goede motorkleding met de juiste protectie: helm, motorjas, handschoenen, laarzen en de juiste motorbroek.

Rugprotector
Draag daarnaast een rugprotector. Deze biedt goede bescherming. Bij sommige motorpakken zit er al een rugprotector ingebouwd.

Rijden? Doe je sieraden af!
Draag geen sieraden zoals kettingen, ringen en armbanden tijdens een motorrit. Je kunt ergens achter blijven haken wat gevaarlijke situaties op kan leveren.

Travel light!
Travel light is het motto bij motoren, neem dus niet teveel bagage mee op de motor.

Schijfslot goed opbergen
Om diefstal van de motorfiets te voorkomen hebben veel motorrijders een schijfslot bij de motor. Zorg dat je het schijfslot goed opbergt en niet op je lichaam draagt, ook niet in een rugzak. Mocht je vallen, dan kan het schijfslot akelig terecht komen met als gevolg vervelende verwondingen.

Ben je goed verzekerd?
Controleer voor je tocht nog even goed jouw polisvoorwaarden en of die nog altijd up-to-date zijn. Hoe ben je verzekerd tegen diefstal, bij schade of pech. Zo weet je bij pech, schade of diefstal de juiste partij in te schakelen.

Je motortocht begint!
Een koude band heeft veel minder grip op de weg. Rijd de banden daarom aan het begin van de rit goed warm in een rustig tempo!

Rijd voorzichtig
Rijd voorzichtig. Het is vast weer even wennen als je een tijd niet op je motor hebt gezeten. Dus wees niet overmoedig, wen weer aan je motor, oefen eerst en rijd defensief en let natuurlijk goed op andere weggebruikers. Automobilisten moeten tenslotte ook weer even wennen aan de vele motorrijders, houd daar rekening mee als je rijdt door een file of bij een stoplicht.

Denk aan laagstaande zon
De zon staat zeker in het begin van het seizoen nog laag. Voorkom verblinding door een donker vizier of het dragen van de juiste zonnebril onder de helm.

Goede banden
Het enige contact tussen de motor en de weg zijn de banden. Het effectieve oppervlak is vaak niet meer dan een schoenzool. Alle krachten die vrijkomen bij bijvoorbeeld remmen en sturen verlopen via dit kleine oppervlak. Zorg er daarom voor dat je rijdt op goede banden, die in goede staat zijn. Mocht er plots een flinke voorjaarsbui komen dan heb je meer grip op de weg.

Geniet!
Alles in gereedheid? Ga dan lekker onbezorgd op pad, voel de vrijheid en…geniet!

Bij VHD helpen wij jaarlijks veel motorrijders die pech of schade krijgen onderweg. Hopelijk is dit voor veel motorrijders niet nodig, maar mocht je pech krijgen.. Wij staan klaar!

Bekijk ook

Onze laatste berichten