Fit en uitgerust de weg op in de wintertijd

Met ingang van de wintertijd gaat de klok een uur achteruit. Voor velen dé kans om een uur langer rust te nemen. Dit ‘kleine uurtje’ heeft impact op hoe onze komende maanden eruit zullen zien. Kortere dagen en vroeg invallende duisternis kunnen van invloed zijn op ons dagelijks leven, onze biologische klok en de verkeersveiligheid. Het blijkt dat er meer verkeersongelukken voorkomen in de maand november, blijkt uit een rapport van het STAR-initiatief (Smart Traffic Accident Reporting) van het verkeerskundig ICT-bureau VIA, de politie en de Verbond van Verzekeraars. Duisternis en slecht weer hebben een negatief effect op het aantal verkeersongevallen.

Goed uitgerust deelnemen aan het verkeer is belangrijker dan ooit. Zo waren er volgens de cijfers van STAR meer verkeersdoden in 2022. Het verkeer is na de coronajaren drukker geworden. Daarnaast zijn er e-bikes en fatbikes als verkeersdeelnemers bijgekomen. Wees daarom extra alert onderweg. We geven u graag een aantal tips om de wintertijd goed van start te gaan.

Tips om u fit en vitaal te voelen in de wintermaanden

  1. Bouw regelmaat op in uw slaapritme: een tip die altijd van toepassing is. Al helemaal bij de wisseling van de klok, helpt ritme uw lichaam om aan de veranderingen te wennen.
  2. Maak wat vaker een wandeling in de frisse buitenlucht voor endorfine: wist u dat men eerder een vitamine D-tekort oploopt in de winter? Maak gebruik van het beetje zon dat er is. Tevens is een ommetje erg gezond en maakt het dat er ‘geluksstofjes’ vrijkomen!
  3. Maak gebruik van een lichtwekker: wakker worden terwijl het nog donker of schemerig is, kan effect hebben op hoe u zich voelt in de ochtend. Als u hier moeite mee heeft, kan een lichtwekker helpen. Deze wekker bootst licht na dat steeds iets feller wordt.

Tips om goed voorbereid het verkeer in te gaan

Uitgerust en fit achter het stuur: dat maakt u scherp en alert. Gedurende de wintermaanden is dit extra belangrijk. Zo bent u alerter op gladheid door herfstbladeren of winterse omstandigheden en kunt u beter opletten in een donkere en drukke spits.

  1. Houd genoeg afstand en rij niet te hard: uw snelheid heeft invloed op de remafstand. Bij gladheid is het extra raadzaam om rustiger te rijden.
  2. Houd rekening met het onverwachte: uw zicht is minder goed in het donker. In de herfst is het vaker regenachtig of mistig. Hou er rekening mee dat er opeens een fietser of voetganger voor u langs kan schieten.
  3. Wees sociaal in het verkeer: een rustige rijder schrikt minder af. Benader kruispunten rustig, zo komt u nooit voor een verrassing te staan.

Wat er ook gebeurt op de weg: onze alarmcentrale staat voor u klaar! Wij wensen u een prettige wisseling van de zomer- naar de wintertijd. Vele veilige kilometers gewenst!

Een banner gefocust op de werving van personeel. Het leest: 'Zelf ook meerdere malen per dag het verschil maken? Kom werken bij VHD!'

Bekijk ook

Onze laatste berichten