Nederlandse toerist ondervindt misère met elektrische voertuigen

In steeds meer toeristische gebieden kan gebruikt gemaakt worden van elektrische steps. Deze e-steps zijn overal te vinden en als toerist een goed alternatief voor de benenwagen. Vaak zijn ze makkelijk te activeren met een code of app en kunnen op iedere willekeurige plek weer worden achtergelaten.

De keerzijde is echter dat er ook steeds vaker gevaarlijke situaties ontstaan in de stad. Eerder berichtten de media al over de gevaren van deze e-steps. En ook deze zomer op de alarmcentrale ondervinden we de gevolgen van het toenemende gebruik van deze elektrische voertuigen. Steeds vaker melden Nederlandse toeristen zich bij ons met letsel als gevolg van een ritje op een e-step. Maar daar blijft het niet bij. Ook Segways, elektrische skateboards, hoverboards, monowheels komen steeds vaker voor in het straatbeeld en zorgen voor de nodige misère op vakantie.

“Veel mensen moeten wennen aan de e-step”

Kwetsbaarder op de e-step
“Wanneer je bijvoorbeeld op een elektrische step rondrijdt door de stad ben je erg kwetsbaar”, vertelt alarmcentralearts Han van Zwam: “Het is ook echt anders dan andere vervoermiddelen zoals de fiets. Veel mensen moeten wennen aan de step, het is een vervoersmiddel dat nog niet door veel mensen vaak wordt gebruikt. En het wordt niet alleen gebruikt als handig vervoermiddel, maar ook als een middagje gezellig vermaak. Als je dan bedenkt dat zo’n step ook een aardige snelheid kan halen (25km/u) dan kan het echt gevaarlijk worden in drukke straten. We zien dan ook vervelende verwondingen voorbij komen als gevolg van deze nieuwe vervoermiddelen. Met name letsel aan voeten, polsen, armen en hoofdletsel zijn het gevolg. Naast de nodige schrammen natuurlijk.”

Het is niet alleen voor e-stepgebruikers, maar ook voor voetgangers oppassen geblazen. Je moet er al helemaal niet aan denken wanneer je iemand anders letsel of schade toebrengt. Of een e-step altijd goed verzekerd is in het buitenland, is nog maar de vraag. Dat geldt ook voor de vraag of de eigen particuliere aansprakelijkheidsverzekering hier dekking voor biedt.

Hoe houd je het veilig?
Deze vervoermiddelen bieden veel gemak en plezier. Door op een aantal punten te letten wordt de kans op ongelukken al een stuk kleiner en blijft de vakantie onbedorven:

  • Huur niet bij de eerste de beste verhuurder. Zien de steps er onderhouden uit? Doen de remmen het goed?
  • Oefen eerst eens in een rustig straatje of op een lege parkeerplaats. Zorg er voor dat je de step goed onder controle hebt, voordat je de drukke straten opzoekt.
  • Ga met goed schoeisel op de step staan, teenslippers vallen daar niet onder.
  • Draag beschermende kleding zoals polsbeschermers of een helm, ook als het warm is.
  • Andere weggebruikers horen je niet aankomen, laat je horen en minder vaart als het druk is.
  • Wees je bewust dat het andere verkeer niet gewend is aan dit nieuwe vervoersmiddel.

Hoogseizoen
Tijdens de zomermaanden is het extra druk op onze alarmcentrale. Veel mensen vieren vakantie en gaan op pad met auto, caravan, camper of vliegtuig. Ieder jaar helpen wij vele mensen die onverhoopt pech krijgen met de auto, schade rijden, ziek worden of een ongeval krijgen op reis.

Bekijk ook

Onze laatste berichten