10 preventieve onderhoudstips voor facility- en vastgoedmanagers

Met preventief onderhoud voorkomt u onnodige verrassingen en reparaties. Het voorjaar is het ultieme moment de zaken weer eens goed na te lopen. Daarom hebben wij voor u een aantal handige tips op een rijtje gezet zodat u deze onnodige verrassingen en reparaties kunt beperken.

1.Maak op tijd uw dakgoten schoon
Op tijd dakgoten en platte daken schoonmaken voorkomt verstoppingen en lekkage.

2. Laat eenmaal per jaar uw CV controleren en hang
koolmonoxidemelders op
Uw cv wordt tijdens een controle volledig schoongemaakt en opnieuw afgesteld. U bespaart niet alleen kosten, maar is het ook milieuvriendelijker! Met koolmonoxidemelders voorkomt u gevaarlijke situaties.

3. Op tijd schilderen is van groot belang
Voorkom hoge kosten doordat weersinvloeden schade aanrichten aan houtwerk. Wanneer verflaag helemaal is afgebladderd kan er bijvoorbeeld houtrot of schimmelvorming ontstaan.

4. Zorg voor gezonde lucht in uw pand
Controleer en reinig periodiek de mechanische ventilatie. Ook planten kunnen een waardevolle toevoeging zijn. Planten zuiveren de lucht, zorgen voor betere luchtvochtigheid en geven een huiselijker sfeer. Zorg dat uw luchtroosters vrij zijn van stof, zo wordt frisse lucht behouden.

5. Voorkom onnodige reparaties aan uw zonweringen/screens
Zorg dat alle zonweringen dagelijks worden ingetrokken. Het voorkomt vandalisme of schade. Mocht het in uw afwezigheid gaan stormen dan zijn uw zonweringen gespaard gebleven.

6. Jaarlijkse controle brandbeveiliging
Denk naast de verplichte controle voor brandblusmiddelen ook aan de beschikbaarheid van blusdekens. Controleer vluchtwegen en vluchtdeuren, zorg dat deze vrij van obstakels zijn en blijven.

7. Verwijder direct knipperende TL-lampen
Knipperende TL-lampen gebruiken veel stroom en leveren niet eens verlichting. Hierdoor raakt de startinstallatie en transformator overbelast. Mogelijk wordt het zelfs zo heet dat brand kan ontstaan. Vervang de TL lamp gelijk door een LED retrofit exemplaar en begin gelijk met besparen.

8. Plaats overspanningsbeveiliging en houd brandbare stoffen op afstand
Voorzie uw elektrische installatie van een overspanningsbeveiliging. Zo beveilig je elektrische apparaten tegen te hoge spanning, bijvoorbeeld in geval van blikseminslag. Sla gevaarlijke stoffen nooit op bij een elektrische installatie (meterkast). Bij brand ontstaat er dan onnodig extra gevaar.

9. Plaats tochtstrips
Tochtplekken zijn oncomfortabel en zorgen voor een hogere energierekening. Zeker in oude panden is het plaatsen van tochtstrippen een relatief eenvoudige en goedkope oplossing.

10. Sluit alles goed af!
Gelegenheid maakt de dief. Een schoon en verzorgd pand blijft schoon en trekt geen vandalisme. Kijk eens met een paar collega’s naar uw pand door de ogen van een dief of vandaal. Wat valt u op? Liggen er soms ladders op het dak waar via een container zo opgeklommen kan worden?

VHD biedt een totaaloplossing voor reparatie & technisch onderhoud aan gebouwen, bedrijven en woningen. Al het voorkomende schadeherstel, onderhoud en facilitaire diensten kunnen wij voor u verzorgen. Wilt u meer weten over onze organisatie. Vraag onze factsheet aan voor meer informatie.