Wintersport 2020: Meeste autopech op terugweg

De krokusvakantie is voorbij! Dat betekent dat veel Nederlanders weer thuis zijn na een weekje wintersport. In dit artikel zetten we onze cijfers voor u op een rijtje.

Met de auto op wintersport
Na een week lang wintersporten stappen veel Nederlanders in de auto om huiswaarts te keren. Opvallend is dat van onze automeldingen de meeste on- en pechgevallen op de terugweg plaatsvinden (56%). Op de heenweg is dat 33% en slechts 11% van de meldingen ontvangen we tijdens de wintersport. Startproblemen op de terugweg komen vaak voor, ziet ook Randy Khodabaks (autohulpverlener VHD). “Vaak zijn de accu’s de boosdoener bij zo’n pechgeval. Door de kou ter plaatse en een week lang de auto weinig of niet gebruiken is vaak de oorzaak van een lege of zwakke accu. Mensen gaan alleen even naar de bakker en weer terug. De auto verbruikt gedurende week continu stroom, maar kan niet voldoende opladen. Een mede oorzaak van een zwakkere/lege accu is dat mensen aan het eind van de week de auto inpakken en de portieren van de auto open gaan. De binnenverlichting blijft lange tijd branden, met als gevolg een lege accu. Dus een goed stuk rijden tijdens je vakantie is een goede tip. Dan kan de accu weer voldoende bijladen. Daarnaast kan een overdekte parkeerplaats schelen, zodat de auto geen last heeft van verschillende weersomstandigheden.”

Ongevallen op de piste
Op onze alarmcentrale constateerden we dit jaar meer ongevallen op de piste. Waar we vorig jaar een stijging in onze meldingen zagen van 11%, zien we dit jaar een stijging van 22%. Vooral knieblessures, verdraaide knieën, opgerekte of afgescheurde kruisbanden passeerden de revue. De meeste ongevallen (69%) vonden plaats in Oostenrijk. In de regio Brixental telden we de meeste wintersportongevallen. Daarna volgen populaire wintersportlanden als Frankrijk (13%) en Italië (9%). Van deze pechvogels is 51% vrouw en 49% man.

Alle cijfers nog eens rustig bekijken? Hieronder een handige infographic!

Infographic VHD wintersportseizoen (klik op de afbeelding voor een vergroting)