Tips om uw pand koel te houden

Met deze tips helpt u uw pand koel de zomer door

Koel de zomer door? Dat kan met deze vijf handige tips/weetjes die uw pand koel houden. 

Zet de airco niet te hard aan en zorg dat deze niet reciruculeert

 

Natuurlijk zal de airconditioning een grote rol spelen in het koel houden van uw pand. Ondanks de tropische temperaturen is het verstandig de airco niet te hard aan te zetten. Dit kost (veel) meer energie en het is niet goed voor de gezondheid. Zo is de kans op verkoudheid groter omdat het verschil tussen binnen en buiten te groot wordt. Zeker in de huidige situatie kunt u dit beter voorkomen. Idealiter staat een airco maximaal 5 graden lager dan buiten. Let er wel op dat het ventilatiesysteem verse lucht de ruimte in brengt en de lucht niet recirculeert. Zo kunnen virusdeeltjes niet de ruimte in worden geblazen. 

elektrische apparaten

 

Veel elektrische apparaten geven warmte af, zet ze (indien mogelijk) in een andere ruimte of schakel ze uit wanneer u de apparaten niet gebruikt. Dit scheelt naast warmte ook energie!

Ventilatoren

 

Een ventilator werkt volgens het principe dat bewegende lucht vocht van uw huid verdampt en koel(er) houdt. Daarom is een ventilator niet geschikt om een hele ruimte af te koelen. Een ventilator op het bureau is wel een optie. Let wel op, de ventilator is een elektrisch apparaat en geeft de nodige warmte af.

Luiken/zonwering/gordijnen

 

Natuurlijk is het beste de warmte zelf tegen te houden. Doe ’s ochtends direct de luiken/zonweringen of gordijnen dicht om de felle zon en warmte te weren. Vergeet deze niet ’s avonds weer open of omhoog te doen. Dit om te ventileren en om eventuele schade te voorkomen bij een plotselinge zomerse onweers- of regenbui.

Ventileer voldoende

 

Zorg er wel voor, ondanks de warmte, dat de ruimtes voldoende worden geventileerd. Dit kunt u bijvoorbeeld doen om ramen (’s ochtends) tegenover elkaar open te zetten waardoor er een luchtstroom op gang komt. Zet, wanneer u de ramen open zet, de airco uit. Zo verspilt u geen energie.

VEEL PLEZIER EN EEN VEILIGE WINTERSPORT!