Tips voor de wintersport

De Krokusvakantie staat voor de deur. Voor veel mensen betekent dat een weekje vol wintersportplezier. Om ervoor te zorgen dat de wintersportpret niet bederft hebben we wat tips een op rijtje gezet voor een zo veilig mogelijk verblijf naar en in de sneeuw.
Onderweg & auto
Zorg dat de auto winterklaar is. Laat een wintercheck uitvoeren door de garage, inclusief de airco!
Ga uitgerust aan de reis beginnen, neem regelmatig een rustpauze of wissel van bestuurder
Winterbanden en sneeuwkettingen zijn vaak een vereiste in de wintersportlanden. Wil je weten welke voorwaarden gelden voor de landen die je op weg naar je wintersportbestemming doorkruist, dan vind je hiereen overzicht van de Europese wet- en regelgeving (bron: Bovag).

Op de piste
Sluit wintersportdekking af op je reisverzekering. Met wintersportdekking worden de vervoerskosten vanaf de piste naar het ziekenhuis vergoed. Maar ook de teruggave van je skipas of niet genoten lessen.
Ook een uitbreiding op medische kosten is aan te raden. Zeker als je naar een privé kliniek gebracht wordt waar de kosten vaak hoger zijn dan in het plaatselijke ziekenhuis.
Houd je aan de pisteregels. De Fédération Internationale de Ski (FIS) heeft tien regels opgesteld om de risico’s van een skiongeluk zo klein mogelijk te maken.

Naar huis
Ben je niet in staat op eigen gelegenheid naar huis terug te gaan? Dan kan de alarmcentrale de terugreis voor je regelen. Bijvoorbeeld door het inzetten van een ambulance, het regelen van een vliegticket op een lijnvlucht of gipsvlucht. Een gipsvlucht is een speciaal vliegtuig met medische voorzieningen en medisch personeel aan boord.

Hulp nodig?
Sla het telefoonnummer van de alarmcentrale in Nederland op in je mobiele telefoon. De VHD alarmcentrale is 24 uur per dag bereikbaar. Mocht je hulp nodig hebben dan heb je het alarmnummer direct bij de hand.
Neem je European Health Insurance Card (EHIC) mee. Deze vind je op de achterkant van je zorgpas. Deze internationale zorgpas toont aan de je verzekerd bent voor noodzakelijk medische zorg en is geldig in de meeste Europese landen. De pas geldt niet voor particuliere zorgverleners
Neem zo snel mogelijk contact op met je alarmcentrale. Zo voorkom je opname in een privé-kliniek waarvan de kosten wellicht niet vergoed worden door de verzekeringsmaatschappij. De VHD alarmcentrale heeft veel afspraken gemaakt met vervoerders en ziekenhuizen waardoor je altijd gegarandeerd bent van de beste zorg.

Uiteraard hopen we dat alle wintersporters genieten van een onbezorgde en veilige sneeuwvakantie!
Maar mocht onze hulp onverhoopt nodig zijn dan staat ons team hulpverleners dag en nacht klaar voor hulp en advies.

Bekijk ook

Onze laatste berichten