Tips voor extreem koude wintersport

Het zal niemand zijn ontgaan, het wordt komende week flink koud! Niet alleen in Nederland, ook in wintersportlanden is er sprake van extreem lage temperaturen. Door de krokusvakantie reizen veel wintersporters uit Nederland af naar wintersportoorden en krijgen te maken met de zogenoemde Russische Beer.

Voor deze wintersporters hebben wij een aantal handige tips op een rijtje gezet:

 

Tips voor onderweg

Waxinelichtjes
Neem waxinelichtjes mee! Sta je stil in de file en staat de auto lange tijd stil, kun je de auto warm houden met waxinelichtjes. Door deze waxinelichtjes kan de motor uit en voorkom je dat je zonder brandstof komt te staan.  Zorg er wel voor dat deze waxinelichtjes veilig staan. Daarnaast is het natuurlijk ook handig voldoende warme kleding bij de hand te hebben. Zorg ervoor dat de kleding binnen handbereik is.

De juiste brandstof
Zorg voor voldoende brandstof in de tank van de auto. Heb je een dieselauto tank dan deze diesel pas in Duitsland of Oostenrijk. Er zit namelijk verschil in diesel in Nederland en in andere landen zoals Duitsland en Oostenrijk. De diesel die je tankt aan de Nederlandse pomp is bestand tegen tot -15 graden Celsius en in wintersportlanden liggen de standaarden veel hoger. Door het tanken van diesel in wintersportlanden voorkom je dat de diesel gaat vlokken met als gevolg startproblemen.

Is de ruitensproeier- en koelvloeistof bestand tegen -20?
Check of de ruitensproeier- en koelvloeistof is bestand tegen -20 of meer. Vaak is ruitenvloeistof en koelvloeistof bestand tegen maximaal -15. Kom je vervolgens in wintersportlanden waar de temperatuur nog verder gaat dalen dan hier in Nederland dan kom je snel met bevroren leidingen te zitten en kun je geen gebruik meer maken van de ruitensproeiervloeistof. Daarnaast is het natuurlijk verstandig de rubbers van de autodeuren met vaseline in te smeren, zo voorkom je dat autodeuren gaan vastvriezen.

Parkeerkelder
Is er een mogelijkheid de auto op de bestemming in een parkeerkelder te zetten, pak deze kans! Zo bescherm je de auto tegen de extreme kou en wind van buiten. Gebruik tijdens parkeren vooral niet de handrem, maar zet de auto in een versnelling.

Houd rekening met de terugreis
Een veel voorkomend probleem aan het einde van de wintersport is een lege accu. Vaak heeft de auto lang stilgestaan in de (extreme) kou en is hierdoor de accu leeg of stuk. Je schakelt de hulpdienst in. Feit is alleen dat niet alleen jij van plan was terug te keren naar huis, maar vele andere wintersporters ook. Hierdoor kan de wachttijd totdat de hulpdienst er is oplopen. Houd hier rekening mee! Zorg bijvoorbeeld zelf voor startkabels, een veilige manier om startkabels te gebruiken leest u hier.

 

Tips voor op de piste

Zorg voor de juiste zonnebrand
Het wordt volgende week erg koud, maar ook zonnig! Dus het is zeker van belang je gezicht in te smeren met zonnebrand minimaal factor 30. LET OP: zorg wel voor zonnebrand op oliebasis en niet op waterbasis (zoals vele zomerse zonnebrandcrèmes). Zomerse zonnebrandcrèmes kunnen namelijk bevriezen op je huid en je huid droogt hierdoor uit. Wintersportcrèmes zijn veel vettiger en zijn daardoor goed smeerbaar bij lage temperaturen. Smeer regelmatig deze zonnebrand opnieuw in. En vergeet vooral je lippen niet in te smeren!

Vaseline
Smeer vaseline op je huid, dit zorgt voor een extra laagje op je huid zodat het minder koud en pijnlijk aan voelt.

Pas op met twee paar sokken
Trek goede, waterdichte handschoenen en skisokken aan. Pas op met meerdere sokken over elkaar aan te doen. Er kunnen dan drukplekken ontstaan en die ervoor zorgen dat je blauwe plekken krijgt of zelfs blaren.

Hotpacks
Doe hotpacks in de handschoenen en houd zo je handen warm. Tevens bestaan er ook schoenen die voorzien zijn van een verwarming op batterij/accu. En ga je de piste op, neem een goud/zilver reddingsdeken mee voor het geval jou of iemand anders iets overkomt. Dan kun je jezelf of iemand anders warm houden. LET OP: gebruik de deken bij onderkoeling met de zilveren kant naar het lichaam toe.

Ieder uur pauze!
Ga elk uur naar binnen om even op te warmen, drink (geen alcohol) en eet dan ook goed! Tijdens kou verbrand je meer energie. Het is sowieso goed om iedere pauze binnen even op te warmen.

Houd je schoenen aan
Houd je schoenen tijdens pauzes aan, voeten worden anders pijnlijk en zwellen op en is het vervolgens moeilijk de skischoenen weer aan te krijgen.

Skibril beter dan zonnebril
Zet altijd een bril op, de kans dat je hoornvlies beschadigd door de kou is aanwezig. Dan is het beter een skibril op te doen dan een ‘normale’ zonnebril. Een skibril dicht goed af en zorgt dat de kou niet in de ogen kan komen.

 

Onderkoeling

Het is natuurlijk niet te hopen, maar mocht er toch onderkoeling dreigen dan is het goed te weten wat de eerste symptomen zijn zodat er direct gehandeld kan worden. Wij zetten een aantal belangrijke verschijnselen op een rij. Zorg er altijd voor (zeker op wintersport) dat je nooit alleen bent. Als er wat gebeurt kan iemand direct hulp inschakelen of helpen. Onderkoeling in een vroeg stadium heeft de volgende symptomen:

  • Je rilt en klappertand en je hebt een koude en bleke huid;
  • Je bent lichtelijk duizelig en/of een klein beetje verward en moe;
  • Handen en voeten voelen pijnlijk aan;
  • Je hebt een vertraagde ademhaling en versnelde hartslag.

Herken je al deze symptomen? Zorg ervoor dat je direct iemand in de buurt hebt die jou kan helpen. Zorg dat je wordt ingewikkeld met isolatiedekens of wollen dekens. Drink bijv. warme dranken, maar absoluut geen alcohol! Ga vooral niet direct onder een warme douche staan of een warm bad nemen. Alle vaten van de huid zullen gaan open staan en de bloeddruk kan dan zeer plots gaan dalen, het hart is niet voorbereid op een snelle opwarming. Je kunt dan je bewustzijn verliezen.

 

Vergeet het thuisfront niet!

Het wordt niet alleen in de wintersportlanden koud, maar ook in Nederland zullen de temperaturen flink gaan dalen. Voordat je vertrekt, hebben wij een twee handige tips waar je op moet letten voordat je vertrekt.

Sluit buitenkranen af en laat deze leeglopen
Voordat je vertrekt van huis, draai de buitenkraan dicht en laat hem helemaal leeglopen. Zo voorkom je dat de waterleiding gaat bevriezen. Wordt het weer warmer, controleer dan eerst de koppelingen zodat lekkage wordt voorkomen zodra de waterdruk weer op de leiding komt te staan.

Laat de verwarming thuis aan
Draai nooit de verwarming helemaal uit. Leidingen kunnen gaan bevriezen, zeker nu er zeer strenge vorst aan zit te komen. En het is natuurlijk lekker thuiskomen na een koude wintersport! Dus draai alle radiatoren een klein beetje open.

Bekijk ook

Onze laatste berichten