Bereid u voor op koude dagen

Er is koud weer op komst en er kan veel sneeuw gaan vallen. Bereid u daarom goed voor met onderstaande tips!

Komend weekend en waarschijnlijk ook na het weekend wordt het niet alleen flink koud in Nederland, daarnaast kan het ook (flink) gaan sneeuwen. In dit artikel geven wij een aantal tips waar u op kunt letten voordat u de deur uit gaat, voor als u onderweg bent en wanneer u voorbereidingen wilt treffen in- en rondom uw huis of (bedrijfs)pand.  

Voordat u vertrekt

1. Leg dikke / warme dekens in uw auto

Zorg ervoor dat u extra dikke dekens in uw auto heeft liggen voordat u vertrekt. Mocht u onverhoopt stil komen te staan met pech of schade, dan kunt u uzelf warm houden met deze dekens. Dit terwijl u wacht op de hulpdienst. 

2. Het dragen van een winterjas

Het dragen van een dikke winterjas kan de werking van de veiligheidsgordel nadelig beïnvloeden. Kan het niet anders, zorg er dan in ieder geval voor dat u de veiligheidsgordel extra goed strak trekt.

3. Schakel alle randapparatuur uit bij het starten van de auto

De accu heeft het zwaar te verduren tijdens de kou. Zorg er daarom voor dat u tijdens het starten van de auto zoveel mogelijk randapparatuur (lampen/GPS/verwarming) uitschakelt. Zo wordt uw accu zo min mogelijk belast. Vergeet daarna, voordat u wegrijdt, niet alsnog uw lampen aan te zetten. 

4. Zet de auto niet op de handrem bij parkeren

Zet de auto bij het parkeren niet op de handrem, maar in de versnelling. Een handrem kan namelijk vastvriezen.

 

Hoeft u niet per se de weg op, doe het niet

Check voordat u de auto instapt de weersituatie en overweeg eerst of het echt nodig is om op pad te gaan. Kan de reis op een later moment, wanneer de wegen goed begaanbaar zijn, stel de reis dan tot dat moment uit.

Hoeft u niet per se de weg op? Doe het niet!


Check voordat u de auto instapt de weersituatie en overweeg eerst of het echt nodig is om op pad te gaan. Kan de reis op een later moment, wanneer de wegen goed begaanbaar zijn, stel de reis dan tot dat moment uit.

 

rijden in de sneeuw / ijzel

5. trek op in de tweede versnelling

Als u optrekt vanuit stilstand kan het zijn dat de auto wegglipt. Trek daarom uit voorzorg op in de tweede versnelling. Doe dit rustig en geef niet teveel gas. 

6. rijd voorzichtig

Rijd voorzichtig! Rem zoveel mogelijk af op de motor en doe alles rustiger dan normaal. Rem niet onverwachts en stuur niet scherp. Rem, waar kan, zoveel mogelijk af op de motor. 

7. kijk ver vooruit

Probeer onderweg, zoveel mogelijk, ver vooruit te kijken. Zo kunt u een bocht op tijd zien aankomen en tijdig anticiperen. 

8. houd voldoende afstand

Houd daarnaast voldoende afstand van uw voorganger, zo kunt u op tijd anticiperen en een ongeval voorkomen.

De alarmcentrale staat voor u klaar!

Natuurlijk hebben wij ook de nodige voorbereidingen getroffen op deze koude dagen. We zorgen voor extra bezetting en houden de weersverwachtingen nauwlettend in de gaten. Mocht er onverhoopt hulp nodig zijn? Dan kunt u rekenen op de hulp van de alarmcentrale! 

de alarmcentrale staat voor u klaar!

Natuurlijk hebben wij ook de nodige voorbereidingen getroffen op deze koude dagen. We zorgen voor extra bezetting en houden de weersverwachtingen nauwlettend in de gaten. Mocht er onverhoopt hulp nodig zijn? Dan kunt u rekenen op de hulp van de alarmcentrale! 

in en rondom uw huis en (bedrijfs)pand

Ook in uw huis en rondom uw (bedrijfs)pand kunnen veel voorzorgsmaatregelen worden getroffen zodat u goed voorbereid bent op de kou en sneeuwval. Hieronder een aantal tips.

9. controleer buitenramen op barsten

Voorafgaand aan de vorst is het belangrijk dat u uw buitenramen controleert op barsten. Als het flink gaat vriezen kan een barst een flinke breuk veroorzaken, in het ergste geval kan uw ruit zelfs kapot springen

 

10. zorg op tijd voor voldoende strooizout

Wacht niet totdat het te laat is en zorg voor voldoende strooizout. Zo kunt u tijdens deze gladde perioden met vorst en sneeuw uw terrein begaanbaar houden en voorkomt u val- en glijpartijen.

11. maak de stoep/terrein sneeuwvrij

Maak het terrein sneeuwvrij en strooi zout zodat er geen onnodige valpartijen kunnen ontstaan.

12. Denk ook aan de buren of ouderen om uw heen

Zijn de buren op leeftijd of hulpbehoevend, veeg ook hun stoep schoon en strooi zout. Mochten zij even naar buiten gaan voor wat frisse lucht dan voorkomt u een valpartij. 

13. plaats tochtstrips

Houd kostbare warmte binnen en laat tochtstrips plaatsen. Zo voorkomt u een hogere energierekening en vervelende tochtplekken. Zeker in een oud pand is dit een handige en eenvoudige oplossing om warmte binnen te houden.

14. controleer of convectorkachels of heaters vrij staan

Heeft u in uw pand of huis convectorkachels of heaters staan? Zorg dan dat deze heaters en kachels geheel vrij staan en niet bedekt zijn. Hoe onschuldig het ook lijkt, de gevolgen kunnen groot zijn als er brand ontstaat.

15. sluit buitenkranen af en laat deze leeglopen

Draai de buitenkraan dicht en laat hem helemaal leeglopen. Zo voorkomt u dat de waterleiding gaat bevriezen. Wordt het weer warmer, controleer dan eerst de koppelingen zodat lekkage wordt voorkomen zodra de waterdruk weer op de leiding komt te staan.

16. schakel de thermosstaat niet uit

Zorg ervoor dat de instellingen van uw thermosstaat goed zijn en zet de thermosstaat nooit te laag. Zo wordt bevriezing van de leiding voorkomen. Heeft u ruimtes waar geen verwarming is geplaatst, zorg dan dat het water daar is afgesloten en laat de kraan leeglopen. 

Deel dit bericht!

Uiteraard hopen we dat de schade beperkt blijft. Maar mocht het weer onverhoopt toch schade veroorzaken, schakel dan hulp in via uw verzekeraar, woningbouwcoöperatie of gebouwenbeheerder. Namens velen van hen is VHD 24/7 bereikbaar en kunnen we direct hulp inschakelen om de schade te verhelpen. Help uw collega’s en vrienden en deel dit bericht: