Zomervakantie: maak er een mooie vakantie van met deze tips!

Wat is uw reisbestemming deze zomer? Laat uw reis op rolletjes lopen. Een goede voorbereiding kost tijd, maar daar plukt u dan ook de vruchten van. Speciaal voor de vakantie hebben wij een aantal handige tips op een rij gezet, zodat u goed voorbereid op reis gaat. Wat er ook gebeurt, onze medewerkers van de alarmcentrale staan 24/7 voor u klaar!

Een icoontje voor de tekst. Goed verzekerd op reis.

Goed verzekerd op reis

Natuurlijk hopen we dat uw reis vlekkeloos verloopt. Mocht er dan toch iets gebeuren, is het prettig als u goed verzekerd bent. Controleer voor vertrek de dekking van uw verzekeringen.

1. Voeg werelddekking toe aan uw reisverzekering: Als u buiten Europa reist, zorg er dan voor dat u werelddekking toevoegt aan uw reisverzekering. Op deze pagina leest u welke landen bij alle verzekeraars onder de Europadekking vallen.

2. Controleer wat de dekking op uw zorgverzekering is voor medische hulp in het buitenland: Uw zorgverzekering dekt medische kosten niet altijd volledig. Bij een basiszorgverzekering heeft u recht op onvoorziene nood(zakelijke) zorg. Hierbij gaat uw zorgverzekeraar uit van de kosten van een behandeling in Nederland; de kosten daarboven betaalt u zelf. In sommige landen kunnen de kosten dan erg hoog oplopen. Advies nodig? Lees dan deze blog.

3. Verzeker bijzondere sportactiviteiten: Gaat u duiken, raften, bergbeklimmen of andere bijzondere sporten beoefenen tijdens uw vakantie? Bij deze activiteiten is de kans op een ongeluk groter, daarom zijn deze bijzondere sporten niet standaard inbegrepen. Ga na bij uw verzekering wat zij rekenen onder bijzondere sporten.

4. Sluit pechhulp af voor een autovakantie: Gaat u op autovakantie? Sluit dan pechhulp af op uw reisverzekering. Bij pech in het buitenland zijn zaken zoals een vervangende auto of het transport van uw auto naar Nederland gedekt.

5. Controleer het reisadvies van het land waar u naartoe gaat: Als u naar een land met een negatief reisadvies reist, is de dekking bij veel reisverzekeraars beperkt. De dekking varieert per verzekeraar. Controleer het actuele reisadvies op deze site.

Afbeelding naast tekst. Reisdocument

Reisdocumenten op orde

1. Controleer de geldigheid van uw paspoort: In sommige landen is het van belang dat het paspoort nog minimaal zes maanden geldig is bij aankomst of vertrek. Het reisbureau of de ambassade van het land waar u naartoe reist, kan u hier meer over vertellen. Voor meer informatie kunt u deze pagina raadplegen.

2. Bewaar een digitale kopie van uw documenten op uw e-mail: Zo heeft u alle benodigde gegevens altijd bij de hand. Het is natuurlijk niet prettig als u een belangrijk document, zoals een paspoort, verliest. Meld dit zo snel mogelijk bij de plaatselijke politie en vraag een nieuw paspoort, identiteitsbewijs of nooddocument aan bij de Nederlandse ambassade of consulaat. 

3. Zet de dekking van uw betaalpas om: van Europese dekking naar werelddekking: Veel betaalpassen staan standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Als u buiten Europa op vakantie gaat, zet dan uw betaalpas van tevoren aan voor internationaal gebruik. U kunt dit eenvoudig online of via de bankierenapp regelen, meestal zelfs vlak voor vertrek.

4. Neem uw creditcard mee: Vaak kunt u uw betaalpas in het buitenland gebruiken, maar niet overal. Neem altijd een tweede betaalmiddel mee. Mocht u onverwacht vervangend vervoer nodig hebben, dan kunt u eenvoudig betalen met uw creditcard. Zonder creditcard kan het zelfs langer duren of – in het ergste geval – onmogelijk zijn om een vervangende auto te regelen.

5. Sla het telefoonnummer van de alarmcentrale op: Bewaar het telefoonnummer van de alarmcentrale in uw telefoon, zodat u dit nummer altijd bij de hand heeft in geval van nood.

6. Vergeet uw verzekeringspas, zorgpas en European Health Insurance Card niet: Zo heeft u altijd uw verzekeringsgegevens bij de hand in het geval van medische hulp. De EHIC geeft toegang tot medisch noodzakelijke zorg in 34 landen binnen het publieke ziektekostenstelsel. Lees op deze webpagina meer over EHIC. Het duurt ongeveer vier tot zeven werkdagen voordat u de kaart ontvangt, dus regel dit direct.

7. Zorg voor de juiste identiteitspapieren bij het reizen met minderjarige kinderen: Als u met minderjarige kinderen op vakantie gaat, zorg er dan voor dat u de juiste (identiteits)papieren meeneemt. De douane controleert strikt op kinderontvoering en u moet kunnen aantonen dat u toestemming heeft van elke ouder/voogd die gezag heeft over het kind. Vooral voor samengestelde gezinnen is dit een punt om scherp op te zijn, evenals wanneer kinderen een andere achternaam hebben dan u.  Lees onze blog over het reizen met minderjarige kinderen

8. Neem uw groene kaart mee: Met deze kaart toont u aan dat uw motorrijtuig verzekerd is. Hoewel het in sommige landen niet meer verplicht is om deze bij u te hebben, is het een handig document om mee te nemen, aangezien het alle verzekeringsgegevens bevat. U dient ook het nummer van de groene kaart in te vullen op het Europees schadeformulier.

Afbeelding naast tekst

Tips voor onderweg

Voor vertrek

1. Laat uw auto controleren voordat u vertrekt: Voorkom pech onderweg door uw auto vooraf te laten controleren. Controleer zelf de banden op spanning en slijtage, zorg dat de slijtageindicator niet is overschreden. Controleer ook de verlichting, ruitenwisservloeistof, koelvloeistof en het oliepeil.

2. Bereid u voor op lange autoritten: Zorg dat u uitgerust op weg gaat. Neem regelmatig pauzes of wissel van bestuurder om vermoeidheid te voorkomen. Vergeet niet om voldoende eten en drinken mee te nemen voor het geval u in de file komt te staan of langer onderweg bent dan verwacht.

3. Neem verplichte veiligheidsartikelen mee: Elk land heeft zijn eigen regels over verplichte veiligheidsartikelen in de auto, zoals een gevarendriehoek, EHBO-doos, veiligheidshesje of een extra set lampen. Controleer de regels van de landen die u doorkruist. Meer informatie vindt u op deze pagina.

4. Neem een reservesleutel mee: Handig voor als uw sleutel in de auto achterblijft en de auto automatisch op slot gaat.

5. Ken de verkeersregels in het betreffende land: Neem de verkeersregels door van het land waar u naartoe gaat en doorheen rijdt. In veel Europese landen gelden strenge regels voor bellen in de auto. In bijvoorbeeld Frankrijk, Italië en Spanje is het verboden om te bellen met oortjes in. Verkeersinformatie per Europees land vindt u op deze pagina.

6. Let op milieuzones en snelheidsbeperkingen: Steeds meer landen in Europa hebben milieuzones waar oude, vervuilende auto’s niet mogen rijden. Lees op deze pagina meer over milieuzones in Europa.

7. Plan uw reis met de elektrische auto goed: Breng laadpunten van tevoren in kaart, neem een extra laadpas mee naast uw gebruikelijke laadpas, controleer welk type oplader u nodig heeft bij uw tussenstops en begin uw reis met een 100% opgeladen accu. Een app zoals Chargemap helpt u om laadstations onderweg te vinden.

Onderweg

8. Weet wat te doen bij pech onderweg: Probeer uw auto naar een veilige plek te rijden: een vluchtstrook op de snelweg, een vluchthaven, een parkeerplaats of in de berm. Als u op vluchtstrook parkeert, zet u de auto zo dicht mogelijk langs de vangrail en draait u de wielen naar rechts. Stap uit aan de rechterkant van de auto. Bij pech op de snelweg, ga met alle passagiers achter een vangrail staan of zover mogelijk de berm in. Zorg voor voldoende veiligheidshesjes en drinken voor alle inzittenden. Sla het nummer van uw pechhulp op. Houd ook een powerbank achter de hand voor het geval uw mobiele telefoon bijna leeg is.

9. Meld pech in Frankrijk bij de dichtstbijzijnde praatpaal: Als u langs de snelweg in Frankrijk pech krijgt, gebruik de dichtstbijzijnde praatpaal om hulp te vragen. De alarmcentrale kan pas hulp bieden nadat de Franse hulpdienst is ingeschakeld.

10. Let erop dat uw motor niet oververhit raakt in de file: Controleer vooraf het koelvloeistofpeil en vul bij indien nodig. Houd tijdens de rit de temperatuurmeter in de gaten. Als de motor oververhit raakt en u niet kunt stoppen, zet dan de airco uit en de blower op de hoogste stand met de temperatuur zo hoog mogelijk. Richt de ventilatieroosters naar buiten en open de ramen om de hitte te laten ontsnappen. Zet de motor uit wanneer u in de file staat, maar draai het contactslot terug naar de contactstand om de warmte te blijven verspreiden.

Afbeelding naast tekst. Hartje om gezondheid aan te tonen

Gezond op reis

1. Controleer de vereiste vaccinaties voor uw vakantiebestemming: Bekijk per land welke vaccinaties u nodig heeft voordat u op reis gaat.

2. Laat u inenten tegen rabiës, indien nodig: Als u naar een land gaat waar rabiës (hondsdolheid) voorkomt, laat u dan vooraf inenten om infectie te voorkomen. Een rabiësbehandeling zonder inenting vereist een serie van vijf vaccinaties en toediening van een antiserum. Dit antiserum is echter niet in veel landen verkrijgbaar en kan meer bijwerkingen hebben dan het vaccin dat in Nederland wordt gegeven. Een preventieve vaccinatieserie bestaat uit twee prikken met minstens een week ertussen, wat u een levenslange basisbescherming geeft.

Ik kan de prik niet meer op tijd halen, wat nu? Wees extra voorzichtig. Rabiës wordt overgebracht door een beet, krab of lik van een besmet dier. Aai daarom niet zomaar dieren, ook als ze tam en vriendelijk lijken. Raak daarnaast geen dode dieren aan. Als het u toch overkomt, maak de wond goed schoon met water, zeep en een borsteltje. Ontsmet de wond met alcohol of jodium. Neem direct contact op met een arts. Kijk op deze pagina van de GGD voor meer uitleg.

3. Neem uw medicijnen mee in uw handbagage: Zodat u altijd toegang heeft tot uw medicatie. Controleer wel eerst de regels en voorschriften met betrekking tot het meenemen van medicijnen in uw handbagage bij uw specifieke luchtvaartmaatschappij en bestemming.

4. Neem voldoende medicatie mee en een reserverecept: Zorg ervoor dat u voldoende medicatie meeneemt voor de duur van uw reis. Neem ook een reserverecept mee voor het geval u onverwachts langer moet blijven op uw vakantiebestemming of tekort komt aan medicijnen.

5. Neem contact op met uw alarmcentrale in geval van medische hulp: Als u medische hulp nodig heeft in het buitenland, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw alarmcentrale in Nederland. Hoe eerder wij op de hoogte zijn van uw situatie, hoe beter wij u kunnen helpen!

Afbeelding naast tekst. Zakkenroller

Veilig op pad

1. Wees alert als iemand per ongeluk tegen u aanbotst: Dit kan een afleidingsmanoeuvre zijn om uw aandacht af te leiden. Het is altijd verstandig om uw persoonlijke bezittingen in drukke omgevingen goed in de gaten te houden.

2. Let op als u benaderd wordt om een petitie te ondertekenen, om de weg te wijzen of om een vuurtje te geven: Deze situaties kunnen soms gebruikt worden om uw aandacht af te leiden. Controleer of al uw bezittingen veilig zijn, vooral als u uw jas over een stoel hangt of tijdens het pinnen.

3. Zo houdt u uw bezittingen veilig: Gebruik een schoudertasje om zicht te houden op uw eigendommen.

4. Wees alert als u wordt uitgenodigd voor exclusieve nachtclubs. Soms proberen mensen u gratis binnen te krijgen in clubs die alleen voor leden zijn, waarbij u mogelijk later geconfronteerd wordt met hoge kosten voor consumpties.

5. Maak duidelijke prijsafspraken met taxichauffeurs: Als u een taxi neemt en de chauffeur beweert dat de meter kapot is, spreek dan van tevoren een prijs af om onaangename verrassingen te voorkomen.

6. Maak foto’s als u voertuigen huurt: Als u een fiets, scooter, auto of quad huurt, maak dan van tevoren foto’s van het voertuig. Dit helpt bij het voorkomen van discussies achteraf over eventuele schade die al aanwezig was voordat u het voertuig huurde.

Wij wensen u een fijne vakantie: geniet van de zomer! Mocht er dan toch wat gebeuren, staat de alarmcentrale van VHD 24/7 voor u klaar.

Bekijk ook

Onze laatste berichten