De voorjaarsvakantie staat voor de deur. Voor veel mensen betekent dat een weekje vol wintersportplezier. Om ervoor te zorgen dat de wintersportpret niet bederft hebben we wat tips op een rijtje gezet voor een zo veilig mogelijk verblijf naar en in de sneeuw.
Wintersport tips voor onderweg & auto
Zorg dat de auto winterklaar is. Laat een wintercheck uitvoeren door de garage, inclusief de airco!
Ga uitgerust aan de reis beginnen, neem regelmatig een rustpauze of wissel van bestuurder
Winterbanden en sneeuwkettingen zijn vaak een vereiste in de wintersportlanden.
Waxinelichtjes
Neem waxinelichtjes mee! Sta je stil in de file en staat de auto lange tijd stil, kun je de auto warm houden met waxinelichtjes. Door deze waxinelichtjes kan de motor uit en voorkom je dat je zonder brandstof komt te staan. Zorg er wel voor dat deze waxinelichtjes veilig staan. Daarnaast is het natuurlijk ook handig voldoende warme kleding bij de hand te hebben. Zorg ervoor dat de kleding binnen handbereik is.
De juiste brandstof
Zorg voor voldoende brandstof in de tank van de auto. Heb je een dieselauto tank dan deze diesel pas in Duitsland of Oostenrijk. Er zit namelijk verschil in diesel in Nederland en in andere landen zoals Duitsland en Oostenrijk. De diesel die je tankt aan de Nederlandse pomp is bestand tegen tot -15 graden Celsius en in wintersportlanden liggen de standaarden veel hoger. Door het tanken van diesel in wintersportlanden voorkom je dat de diesel gaat vlokken met als gevolg startproblemen.
Is de ruitensproeier- en koelvloeistof bestand tegen -20?
Check of de ruitensproeier- en koelvloeistof is bestand tegen -20 of meer. Vaak is ruitenvloeistof en koelvloeistof bestand tegen maximaal -15. Kom je vervolgens in wintersportlanden waar de temperatuur nog verder gaat dalen dan hier in Nederland dan kom je snel met bevroren leidingen te zitten en kun je geen gebruik meer maken van de ruitensproeiervloeistof. Daarnaast is het natuurlijk verstandig de rubbers van de autodeuren met vaseline in te smeren, zo voorkom je dat autodeuren gaan vastvriezen.
Parkeerkelder
Is er een mogelijkheid de auto op de bestemming in een parkeerkelder te zetten, pak deze kans! Zo bescherm je de auto tegen de extreme kou en wind van buiten. Gebruik tijdens parkeren vooral niet de handrem, maar zet de auto in een versnelling.
Houd rekening met de terugreis
Een veel voorkomend probleem aan het einde van de wintersport is een lege accu. Vaak heeft de auto lang stilgestaan in de (extreme) kou en is hierdoor de accu leeg of stuk. Je schakelt de hulpdienst in. Feit is alleen dat niet alleen jij van plan was terug te keren naar huis, maar vele andere wintersporters ook. Hierdoor kan de wachttijd totdat de hulpdienst er is oplopen. Houd hier rekening mee! Zorg bijvoorbeeld zelf voor startkabels, een veilige manier om startkabels te gebruiken leest u hier.
Wintersport tips voor op de piste
Sluit wintersportdekking af op je reisverzekering. Met wintersportdekking worden de vervoerskosten vanaf de piste naar het ziekenhuis vergoed. Maar ook de teruggave van je skipas of niet genoten lessen.
Ook een uitbreiding op medische kosten is aan te raden. Zeker als je naar een privé kliniek gebracht wordt waar de kosten vaak hoger zijn dan in het plaatselijke ziekenhuis.
Zorg voor de juiste zonnebrand
Het wordt volgende week erg koud, maar ook zonnig! Dus het is zeker van belang je gezicht in te smeren met zonnebrand minimaal factor 30. LET OP: zorg wel voor zonnebrand op oliebasis en niet op waterbasis (zoals vele zomerse zonnebrandcrèmes). Zomerse zonnebrandcrèmes kunnen namelijk bevriezen op je huid en je huid droogt hierdoor uit. Wintersportcrèmes zijn veel vettiger en zijn daardoor goed smeerbaar bij lage temperaturen. Smeer regelmatig deze zonnebrand opnieuw in. En vergeet vooral je lippen niet in te smeren!
Vaseline
Smeer vaseline op je huid, dit zorgt voor een extra laagje op je huid zodat het minder koud en pijnlijk aan voelt.
Pas op met twee paar sokken
Trek goede, waterdichte handschoenen en skisokken aan. Pas op met meerdere sokken over elkaar aan te doen. Er kunnen dan drukplekken ontstaan en die ervoor zorgen dat je blauwe plekken krijgt of zelfs blaren.
Hotpacks
Doe hotpacks in de handschoenen en houd zo je handen warm. Tevens bestaan er ook schoenen die voorzien zijn van een verwarming op batterij/accu. En ga je de piste op, neem een goud/zilver reddingsdeken mee voor het geval jou of iemand anders iets overkomt. Dan kun je jezelf of iemand anders warm houden. LET OP: gebruik de deken bij onderkoeling met de zilveren kant naar het lichaam toe.
Ieder uur pauze!
Ga elk uur naar binnen om even op te warmen, drink (geen alcohol) en eet dan ook goed! Tijdens kou verbrand je meer energie. Het is sowieso goed om iedere pauze binnen even op te warmen.
Houd je schoenen aan
Houd je schoenen tijdens pauzes aan, voeten worden anders pijnlijk en zwellen op en is het vervolgens moeilijk de skischoenen weer aan te krijgen.
Skibril beter dan zonnebril
Zet altijd een bril op, de kans dat je hoornvlies beschadigd door de kou is aanwezig. Dan is het beter een skibril op te doen dan een ‘normale’ zonnebril. Een skibril dicht goed af en zorgt dat de kou niet in de ogen kan komen.
Wintersport tips voor de terugreis
Ben je niet in staat op eigen gelegenheid naar huis terug te gaan? Dan kan de alarmcentrale de terugreis voor je regelen. Bijvoorbeeld door het inzetten van een ambulance, het regelen van een vliegticket op een lijnvlucht of gipsvlucht. Een gipsvlucht is een speciaal vliegtuig met medische voorzieningen en medisch personeel aan boord.
Heeft u hulp nodig?
Sla het telefoonnummer van de alarmcentrale in Nederland op in je mobiele telefoon. De VHD alarmcentrale is 24 uur per dag bereikbaar. Mocht je hulp nodig hebben dan heb je het alarmnummer direct bij de hand.
Neem je European Health Insurance Card (EHIC) mee. Deze vind je op de achterkant van je zorgpas. Deze internationale zorgpas toont aan de je verzekerd bent voor noodzakelijk medische zorg en is geldig in de meeste Europese landen. De pas geldt niet voor particuliere zorgverleners
Neem zo snel mogelijk contact op met je alarmcentrale. Zo voorkom je opname in een privé-kliniek waarvan de kosten wellicht niet vergoed worden door de verzekeringsmaatschappij. De VHD alarmcentrale heeft veel afspraken gemaakt met vervoerders en ziekenhuizen waardoor je altijd gegarandeerd bent van de beste zorg.
Uiteraard hopen we dat alle wintersporters genieten van een onbezorgde en veilige sneeuwvakantie!
Maar mocht onze hulp onverhoopt nodig zijn dan staat ons team hulpverleners dag en nacht klaar voor hulp en advies.