Verklein de kans op schade aan uw (leegstaand) pand

Inmiddels werken vele Nederlanders alweer voor de vijfde week thuis. Met een leegstaand (kantoor)pand of school als gevolg. Als facilitair beheerder wilt u, nadat de maatregelen worden versoepeld, niet voor verrassingen komen te staan. Daarom is onderhoud gedurende de thuiswerk periode essentieel. In dit artikel leest u zeven handige tips die u kunt uitvoeren om schade aan uw leegstaand pand te verkleinen.

1: Voorkom legionella
Waterkranen en wc’s zijn al een tijd niet meer doorgespoeld. Nu de lente van start is gegaan, en de temperaturen stijgen zijn dit de optimale condities voor legionellagroei. Dit kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Daarom is het goed regelmatig de kranen en wc’s door te spoelen. Spoel zowel de warme als de koude kraan door. Laat het water een minuut of twee stromen. Let op dat het water niet gaat nevelen, mocht er al legionella in zitten kan de nevel gevaarlijk zijn voor uw gezondheid.

2: Controleer uw pand op eventuele schades
Loop eens per week een rondje door uw pand om uw pand te controleren op eventuele nieuwe schades. Als een schade lang onontdekt blijft kan dit leiden tot meer of grotere schade. Tijdig herstellen is daarom essentieel. Schade aan uw pand of inventaris als gevolg van onvoldoende onderhoud wordt doorgaans niet gedekt op uw verzekering.

3: Beveiliging
Nu uw pand leegstaat kan uw pand doelwit zijn van criminelen of krakers. Daarom is het goed uw pand tijdig en vaak te controleren op openstaande deuren of ramen. Kijk ook of er geen container of ladder tegen het pand staat. Zo kunnen inbrekers gemakkelijk naar binnen. Controleer ook uw hang- en sluitwerk. Hebben deze nog voldoende functie? Door de temperatuurverschillen van afgelopen winter kan het hang- en sluitwerk broos geworden zijn. Test daarnaast het alarmsysteem, zo bent u er zeker van dat u alles heeft gedaan om een eventuele inbraak te voorkomen.

4: Controleer uw daken op scheuren
Ook het onderhoud aan uw pand gaat natuurlijk gewoon door. Het voorjaar is een uitgelezen kans om preventief onderhoud uit te voeren. De vorstperiode is inmiddels voorbij, dan is het goed uw daken te controleren op scheuren en deze scheuren direct te laten herstellen. Mocht er een voorjaarsstorm of -bui komen dan voorkomt u in ieder geval lekkages.

5: Controleer uw vriezers en koelkasten
Controleer uw elektriciteit en kijk of deze tussentijds niet is uitgevallen. Ga na of uw vriezers en koelkasten werken en of deze niet zonder stroom hebben gezeten. Als deze stuk gaan of even zonder elektriciteit zitten en u er pas na enige tijd achter komt, kan u voor vervelende verrassingen komen te staan. Denk bijvoorbeeld aan bedorven voedsel.

6: Vervang tijdig tl-lampen
Kijk of er geen lampen stuk zijn gegaan. Vervang ook knipperende tl-lampen tijdig! Wanneer tl-lampen blijven knipperen worden de onderdelen in het armatuur heet. De armatuur of andere materialen in de directe omgeving van de lamp kunnen vlam vatten. Overweeg anders over te gaan op LED verlichting. Nu kunt u deze eenvoudig vervangen zonder overlast voor uw werknemers.

7: Controleer uw klimaatsystemen
Ondanks de lange thuiswerk periode kan het zijn dat binnenkort uw collega’s mondjesmaat terugkeren naar kantoor. Waarschijnlijk zijn dan ook de temperaturen buiten gestegen. Daarom is het goed alvast uw klimaatsystemen te controleren, schoon te maken of filters tijdig te vervangen. Zo kunt u en uw collega’s straks werken in een optimaal klimaat.

Bekijk ook

Onze laatste berichten