Het wordt warm, heel warm! Daarom geven wij handige tips/weetjes waar je op moet letten tijdens zomerse temperaturen
5 tips om uw pand koel te houden
Zet de airconditioning niet te hard aan
Natuurlijk zal de airconditioning een grote rol spelen in het koel houden van uw pand. Ondanks de tropische temperaturen is het verstandig de airco niet te hard aan te zetten. Dit kost (veel) meer energie en het is niet goed voor de gezondheid. Zo is de kans op verkoudheid groter omdat het verschil tussen binnen en buiten te groot wordt. Idealiter staat een airco maximaal 5 graden lager dan buiten.
Elektrische apparaten
Veel elektrische apparaten geven warmte af, zet ze (indien mogelijk) in een andere ruimte of schakel ze uit wanneer u de apparaten niet gebruikt. Dit scheelt naast warmte ook energie!
Ventilatoren
Een ventilator werkt volgens het principe dat bewegende lucht vocht van uw huid verdampt en koel(er) houdt. Daarom is een ventilator niet geschikt om een hele ruimte af te koelen. Een ventilator op het bureau is wel een optie. Let wel op, de ventilator is een elektrisch apparaat en geeft de nodige warmte af.
Luiken/zonwering/gordijnen
Natuurlijk is het beste de warmte zelf tegen te houden. Doe ’s ochtends direct de luiken/zonweringen of gordijnen dicht om de felle zon en warmte te weren. Vergeet deze niet ’s avonds weer open of omhoog te doen. Dit om te ventileren en om eventuele schade te voorkomen bij een plotselinge zomerse onweers- of regenbui.
Ventileer voldoende!
Zorg er wel voor, ondanks de warmte, dat de ruimtes voldoende worden geventileerd. Dit kunt u bijvoorbeeld doen om ramen (’s ochtends) tegenover elkaar open te zetten waardoor er een luchtstroom op gang komt. Zet, wanneer u de ramen open zet, de airco uit. Zo verspilt u geen energie.
Tips om rekening mee te houden wanneer je de weg op gaat
Zomer- of all season banden
Zorg dat je zomer- of all season banden onder je auto hebt: het rubber is ontworpen om bestand te zijn tegen hoge temperaturen terwijl de prestaties behouden blijven. Het gebruik van winterbanden, die uiteraard op koud weer zijn gericht, is in de zomer dan ook sterk af te raden.
Bandenspanning
Het is absoluut noodzakelijk de bandenspanning te controleren, en niet alleen voordat je een lange autoreis gaat maken, maar vooral ook bij aanhoudende zomerse temperaturen, want door de warmte neemt de bandenspanning namelijk af. Te zacht of te hard opgepompte banden zijn van invloed op het rijgedrag van je auto: verminderde remkracht, risico op lek raken of zelfs klappen van de band. Stel de bandenspanning af volgens de aanbevelingen van de autofabrikant. Meet deze nooit op het heetst van de dag of na langdurig parkeren in de zon.
Slijtage
Controleer je banden op slijtage: de slijtindicator mag niet overschreden worden. Zodra dit het geval is, is het essentieel zo snel mogelijk de banden te vervangen. Het profiel moet schoon zijn om stof, steentjes en water af te voeren. Hitte kan de slijtage versnellen.
Temperatuur in de auto
De temperatuur in de auto kan met de volle zon op de ruiten en zonder frisse lucht binnen enkele minuten oplopen tot 60°C. Het is dus heel erg gevaarlijk kinderen en onze huisdieren in de auto te laten omdat ze vanaf 40°C levensgevaarlijke uitdrogingsverschijnselen vertonen.
Airconditioning
Wist je dat het rijden met open ramen zodra bij hogere snelheid geen positief effect heeft op het afkoelen van de warme lucht in de auto? Het is beter om de airconditioning in te schakelen en de ramen dicht te houden om zodoende geen extra brandstof te verbruiken. Je kunt de airconditioning tot op 5 à 6 graden onder de buitentemperatuur instellen.
Wij wensen u mooie dagen toe!