Onbezorgd op wintersport met onze checklist

De voorjaarsvakantie staat voor de deur, tijd voor die welverdiende skivakantie! Maar voordat u de bergen in gaat, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. In dit artikel geven wij u meer informatie over het klaarmaken van uw auto, een check voor uw (reis)verzekering én frissen we de regels op de piste weer even op. 

Maak uw auto klaar voor de wintersport

Ruim 8 op de 10 Nederlanders reist per auto af naar de wintersportbestemming. Belangrijk dus dat uw auto gecheckt is om niet te stranden langs de weg. Mocht u toch onverhoopt stil komen te staan, wees dan goed voorbereid. Waar moet u aan denken?
 

1. Zorg dat uw auto winterklaar is. Laat een wintercheck uitvoeren door de garage. Zij controleren de essentiële punten van uw auto zoals de banden, vloeistoffen, remmen, airco en accu.

2. Zorg voor winterbanden, sneeuwkettingen en de juiste bandenspanning. Wist u dat het in sommige (wintersport)landen zelfs strafbaar is om zonder winterbanden de weg op te gaan? Check ook altijd of uw winterbanden voorzien zijn van het sneeuwvloksymbool wanneer u over de Duitse Autobahn naar uw wintersportbestemming afreist. Bent u benieuwd waar u aan moet voldoen? U leest het hier!

3. Gaat het ondanks de goede voorbereiding tóch fout? Bel dan het alarmnummer van uw verzekeraar. Het kan bij pech (zeker in drukke periodes) even duren voordat hulpdiensten ter plekke zijn om u te helpen. Zorg daarom altijd voor voldoende warme kleding en dekens om uzelf warm te houden. 

Uw (reis)verzekering op orde

Een ongeluk zit in een klein hoekje. U komt stil te staan met de auto, valt op de piste of moet in het ergste geval gerepatrieerd worden. Belangrijk dat in die gevallen uw verzekering op orde is. Toch komt het vaak genoeg voor dat reizigers niet goed verzekerd zijn. Waar u op moet letten?
 

1. Ga na of uw medereizigers meeverzekerd zijn. dit is namelijk niet altijd het geval. Lees daarom uw polis door óf bel uw verzekeringsinstantie en vraag of medereizigers ook verzekerd zijn voor eventuele annuleringskosten, zorgkosten of repatriëring.

2. Pech met de auto in het buitenland is extra vervelend. U bent niet altijd standaard verzekerd voor vervangend vervoer in het buitenland of een noodzakelijke overnachting. Ga na of u een aanvullende autoverzekering moet afsluiten.

3. Een operatie in een privékliniek of uw reis afbreken omdat u gerepatrieerd moet worden naar Nederland. Beide uiterst onprettige situaties, met een prijskaartje. Binnen uw standaard zorgverzekering bent u hier vaak niet voor verzekerd. Sluit daarom altijd een reisverzekering af met wintersportdekking én zorgkosten.

4. Heeft u de wintersportdekking op uw reisverzekering afgesloten? Een stap in de goede richting maar vaak niet voldoende voor de dekking van medische kosten. In veel gevallen verzeker je met de wintersportdekking alleen de kosten van de ski’s, skipassen en skilessen. Alleen wanneer u ook medische kosten meeverzekerd in een aparte module, zijn ook de kosten als gevolg van een ongeval meeverzekerd.

Het Reis & Zorg team van VHD staat dag en nacht klaar met hulp en medisch advies. Met onze kennis, ervaring en een groot netwerk zorgen wij voor de juiste hulp in elke situatie.

Klaar om de piste op te gaan!

U bent veilig aangekomen op bestemming. Alles op de juiste manier verzekerd, nu kan er niks meer verkeerd gaan, toch? Jaarlijks gebeuren er duizenden ongelukken op de Europese pistes. Door botbreuken, lawines, botsingen en vallen moeten veel wintersporters hun vakantie noodgedwongen afbreken, of erger. De Fédération Internationale de Ski (FIS) heeft een tiental regels opgesteld om ongelukken op de piste te voorkomen. Als wintersporter bent u verplicht deze regels te kennen en zich ernaar te gedragen. Schrijft u mee?

1. Rekening houden met anderen – Iedere skiër moet zich zo gedragen, dat hij een ander niet in gevaar brengt of schade toebrengt.

2. Beheersen van snelheid en skistijl – Iedere skiër moet te allen tijde op tijd kunnen stoppen of uitwijken. Hij moet zijn snelheid en wijze van skiën aanpassen aan zijn skivaardigheid, de conditie van de piste, drukte en de sneeuw- en weersomstandigheden.

3. Keuze van het spoor – De van achteren komende skiër moet zijn skispoor zo kiezen, dat hij skiërs voor zich niet in gevaar brengt.

4. Inhalen – Inhalen mag van boven of van beneden en van rechts of van links, mits op zodanige afstand dat de ingehaalde op geen enkele wijze in zijn bewegingen wordt belemmerd.

5. Invoegen en weer verder skiën – Iedere skiër die zich (weer) op een piste wil begeven of na een stop verder wil skiën, moet zich ervan vergewissen dat hij dit zonder gevaar voor hemzelf of voor anderen boven of onder hem kan doen.

6. Smalle plaatsen – Iedere skiër moet vermijden om zich zonder noodzaak op smalle of onoverzichtelijke plaatsen op de piste op te houden. Een ten val gekomen skiër dient een dergelijke plek zo snel mogelijk weer vrij te maken.

7. Klimmen en lopen – Een skiër die klimt of te voet afdaalt, mag dit alleen aan de zijkant van de piste doen.

8. Letten op tekens – Iedere skiër dient de markeringen en de borden in acht te nemen.

9. Verlenen van hulp – Bij een ongeval is iedereen verplicht hulp te verlenen.

10. Legitimatieplicht – Iedereen, getuige of betrokkene, verantwoordelijk of niet, moet bij een ongeval zijn identiteit bekend kunnen maken.

Alles geregeld? Dan bent u klaar om te gaan! Ons rust ons niets meer dan u veel plezier te wensen op uw wintersportvakantie. En gaat het toch verkeerd? Dan staat onze alarmcentrale 24/7 klaar om de juiste hulp naar u toe te sturen. Bel altijd het alarmnummer van uw verzekeraar.

Bekijk ook

Onze laatste berichten