De zomertijd en verkeersongelukken

Dit weekend gaat de klok weer vooruit! Houd er dus rekening mee dat u van zaterdag op zondag een uurtje minder kunt slapen. Maar wat heeft deze overgangsperiode voor invloed op het aantal verkeersongevallen? 

Verkeersongevallen door vermoeidheid

Volgens het SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) zijn naar schatting 15 tot 20 procent van de verkeersongevallen (mede) veroorzaakt door vermoeidheid van de bestuurder. Gerelateerde studies tonen aan dat de hoeveelheid verkeersongevallen in de week na de invoering van de zomertijd significant toeneemt. 
 
De omschakeling van wintertijd naar zomertijd leidt tot een verstoring van de biologische klok. Dit veroorzaakt vermoeidheid en verminderde alertheid. Vooral voor mensen die al slaapgebrek hebben of gevoelig zijn voor slaapproblemen kan dit gevaarlijk zijn.

Verschillende factoren

Er zijn veel verschillende factoren die invloed hebben op een verhoogd risico op ongevallen in de periode na ingang van de zomertijd. Zo is het in de vroege ochtenduren vaak nog donker, is het op zondagen in het voorjaar vaak drukker op de weg en zijn mensen eerder geneigd erop uit te gaan na een lange winterperiode. Dit alles kan leiden tot meer verkeersopstoppingen en een hogere kans op ongevallen.

Zorg voor voldoende slaap

Ons advies is om zondag, maar ook de week daarna extra voorzichtig te zijn. Wees ervan bewust dat het even wennen is aan de nieuwe tijd en dat de biologische klok hieraan moet wennen. Pas uw snelheid aan naar de omstandigheden en neem extra tijd om naar afspraken te rijden. 

Zorg altijd voor voldoende slaap, bouw uw ritme opnieuw op en zorg voor structuur. Zo verkleint u het risico op ongevallen en komt u ongedeerd aan op uw bestemming. Veilige reis!

Bekijk ook

Onze laatste berichten