Alleen reizen met minderjarige kinderen: wist u dat?

Wist u dat?

“U toestemming nodig heeft van de gezaghebbende ouder om alleen met uw minderjarige kind te reizen?”

De meivakantie nadert. Een tijd waarin veel gezinnen ervoor kiezen om een mooie en aangename reis te maken naar een land buiten Nederland. Het kan gebeuren dat er wat mis gaat, onder andere door omstandigheden waar u als reiziger geen invloed op heeft.

Op de alarmcentrale merken wij steeds vaker dat volwassenen die alleen met een minderjarig kind (tot 18 jaar) reizen, onvoldoende rekening houden met het feit dat ze toestemming nodig hebben van de andere gezaghebbende ouder.

Risico van het reizen zonder toestemming

Bij de grenscontrole gaat de Koninklijke Marechaussee na wie het gezag heeft over het kind. Indien u zonder toestemming reist, kan dit grote gevolgen hebben. Niet alleen kan uw reis vertraging oplopen, ook kan het reizen zonder toestemming aangemerkt worden als kinderontvoering. Ook als uw minderjarige kind meereist met andere volwassenen (niet één van de ouders), is er toestemming nodig.

Voorkom dat uw reis vertraging oploopt of zelfs niet door kan gaan en wees u bewust van de regels. U wilt natuurlijk niet dat uw vakantie strandt. Lees hieronder hoe u goed voorbereid op reis gaat:

Wat kunt u doen?

Vraag tijdig aan elke verzorger, (pleeg)ouder, instelling met gezag of voogdij over het kind om toestemming. Laat de gezaghebbenden een formulier ‘toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland’ invullen om de kans op een snelle grenscontrole te vergroten. Dit formulier is niet verplicht, maar het bevat wel alle benodigde informatie.

Niet iedere situatie is hetzelfde. Wellicht bent u de enige ouder met gezag. Kom niet voor verrassingen te staan en controleer welke regels er van toepassing zijn op uw situatie op de website van de Marechaussee.

Per land kunnen de eisen verschillen. Binnen Europa zijn er 27 landen die vallen onder het Schengengebied: hierbinnen kunt u als inwoner van de EU vrij reizen. Als u hierbuiten reist, kunnen er aanvullende voorwaarden gelden: informeer hierover bij het consulaat of de ambassade van het land van uw reis.

Met deze tips kunt u met een gerust hart op reis gaan. Een goede voorbereiding doet wonderen: pluk de vruchten van uw harde werk en vergeet niet te genieten. Mocht er dan toch wat gebeuren op uw reis, staat VHD alarmcentrale 24/7 voor u klaar.

Bekijk ook

Onze laatste berichten