Tips om uw werkplek koel te houden

Het wordt erg warm aan het eind van deze week. Daarom hebben we een aantal handige tips om uw werkplek koel te houden. Lees de tips hieronder!

Airconditioning
Natuurlijk speelt airconditioning een grote rol in het koel houden van uw werkplek. Ondanks de tropische temperaturen is het verstandig de airco niet te hard aan te zetten. Dit kost (veel) meer energie en is niet goed voor uw gezondheid. Idealiter staat een airco maximaal 5 graden
lager dan buiten.

Airco en het coronavirus
Bij het koelen van het pand moet rekening worden gehouden met het coronavirus. Heeft u een mobiele airco en zet u deze in een gemeenschappelijke ruimte, let er dan op dat de luchtstroom niet via meerdere personen loopt.

Ventilatiesysteem en het coronavirus
Voor het ventilatiesysteem is het goed om verse lucht de ruimte in te brengen en de lucht niet ongefilterd te recirculeren. Bij het recirculeren van niet gefilterde lucht kunnen virusdeeltjes opnieuw de ruimte in worden geblazen.

Ventilatoren
Een ventilator werkt volgens het principe dat bewegende lucht vocht van uw huid laat verdampen. De energie die nodig is voor deze verdamping wordt onttrokken aan de huid. Dit ervaart u als verkoeling. Daarom is een ventilator niet geschikt om een hele ruimte af te koelen. Een ventilator op het bureau is wel een goede optie. Let wel op, de ventilator is een elektrisch apparaat en geeft de nodige warmte af. Zorg voor deugdelijke stroomvoorziening en pas op dat er door het gebruik van verlengsnoeren en stekkerdozen er geen onveilige situatie ontstaat.

Ventilator en het coronavirus
Het RIVM raadt aan een ventilator alleen te gebruiken in gemeenschappelijke ruimtes wanneer er geen andere mogelijkheid is op andere verkoeling. Als u een ventilator gebruikt let ook hier op dat niet meerdere mensen in dezelfde luchtstroom zitten.

Elektrische apparaten
Veel elektrische apparaten zoals printers of beeldschermen geven warmte af, zet ze (indien mogelijk) in een andere ruimte of schakel ze uit wanneer u de apparaten niet gebruikt. Dit scheelt naast warmte ook energie!

Luiken/zonwering/gordijnen
Natuurlijk is het beste de warmte zelf tegen te houden. Doe ’s ochtends de luiken/zonweringen of gordijnen dicht om de felle zon en warmte te weren. Vergeet deze niet ’s avonds weer open of omhoog te doen. Dit om te ventileren en om eventuele schade te voorkomen bij een plotselinge zomerse onweers- of regenbui. Check bij het verlaten van het gebouw goed of alle ramen en deuren weer gesloten zijn om zo inbraak te voorkomen.

Ventileer voldoende!
Zorg er wel voor, ondanks de warmte, dat de ruimtes voldoende worden geventileerd. Dit kunt u bijvoorbeeld doen om ramen (’s ochtends) tegenover elkaar open te zetten waardoor er een luchtstroom op gang komt. Let hierbij wel op het risico van insluiping door ongenode gasten. Zet, wanneer u de ramen open zet, de airco uit. Zo verspilt u geen energie.

Met deze tips zorgt u ook in warme tijden voor een zo koel mogelijke en veilige werkplek. Trakteer uzelf en uw collega’s eens op een ijsje, dan komt u ook tijdens de warme dagen de werkdag prima door.


Bekijk ook

Onze laatste berichten