Rook? Ik zie geen rook!

Ik krijg een paniekerig telefoontje binnen van een meneer die meldt dat het brandalarm in zijn woning afgaat. Hij woont nog maar net in het huis en heeft geen idee wat er aan de hand is. Hij ziet nergens rook en het gaat ook niet om een lege batterij van de rookmelder. Waarom gaat dan toch het alarm af?

Daar moeten we zo snel mogelijk achter zien te komen. Doorvragen is in zo’n situatie het devies. ‘Waar hangt de melder meneer? Boven. Waar boven? Op zolder.’ Op dat moment gaat er bij mij een lampje branden. ‘Hangt de melder misschien naast de centrale verwarmingsinstallatie?’ Dat is inderdaad het geval. ‘Waar bent u nu zelf?’ ‘Ik sta naast de CV’, antwoordt hij. ‘En weet u zeker dat het de rookmelder is die afgaat?’ Daar is hij niet zeker van. Ik voel dat er iets niet klopt, neem het zekere voor het onzekere en vraag meneer om rustig naar beneden te gaan.

Als meneer beneden is vertel ik hem dat er mogelijk koolmonoxide in het spel is. Dat heb ik met mijn EHBO ervaring al vaker meegemaakt. Ik raad meneer aan om een paar ramen open te zetten en zo wat frisse lucht binnen te laten. Én druk hem op het hart vooral niet meer naar boven te gaan totdat de monteur er is om het probleem op te lossen.

Snel schakel ik een expert in. Als hij ter plaatse is ziet hij dat het om een combimelder gaat, een rook- en koolmonoxidemelder in een. Aangezien de huizen pas zijn opgeleverd is er waarschijnlijk met de installatie van de melder iets niet goed gegaan. Het euvel kan gelukkig snel worden verholpen. Tot grote opluchting van meneer en van mijzelf. Want dit had heel anders af kunnen lopen!

Bekijk ook

Onze laatste berichten