De zomer van 2022

In dit artikel blikken wij terug op afgelopen zomerseizoen. Het was een druk hoogseizoen. De cijfers overstegen het aantal hulpvragen vanuit het verleden. De zomer van 2022 was er een dan andere zomers, voor zowel reizigers als voor ons als alarmcentrale. Nederland was duidelijk toe aan vakantie, echter zorgde een landelijk tekort aan personeel bij de luchthavens voor langere wachttijden, verloren koffers, geannuleerde vluchten en bovenal veel stress bij de snakkende vakantiegangers.

Reis meldingen

Hoewel veel Nederlanders binnen Europa bleven, waren er ook voldoende die het weer aan durfden een verre reis te maken. Van alle reis meldingen kwam 16% uit Spanje, gevolgd door Frankrijk (10%) en Griekenland (7%). Buiten Europa spanden, net als vorig jaar, Turkije (8%), Verenigde Staten (3%) en Indonesië (2%) de kroon.

Auto meldingen

Op de Europese snelwegen kregen we te maken met maar liefst 5 zwarte zaterdagen. Het totale aantal autopech meldingen lag zo’n 30% hoger dan voor de pandemie jaren. Mensen met autoproblemen hadden vooral pech of schade in de transitlanden naar richting het zuiden zoals Frankrijk, Duitsland en België. 

De meest voorkomende pech oorzaak was ook dit jaar accuproblemen (24%), gevolgd door motorproblemen (16%) en tot slot banden, wielen of remmen (14%). 

Opvallende zaken

Wat opviel was het grote aantal meldingen als gevolg van geannuleerde vluchten of zoekgeraakte bagage. Tevens merkten we dat externe factoren die samenhangen met keuzes van vakantiegangers zowel voor als gedurende de vakantie invloed hebben gehad op de hulpverlening. Denk hierbij aan het reizen met huisdieren, het meenemen van veel bagage of ongewone bagage. Het zijn bepalende factoren die ervoor zorgden dat in de basis eenvoudige hulpvragen complex werden.

Auto of Camper

Dit jaar koos men massaal voor onafhankelijkheid door met de auto of camper op vakantie te gaan. Het aantal camper meldingen is met maar liefst 35% gestegen ten opzicht van vorig jaar.

De camper dossiers waren complex omdat bij pech of schade iemand zijn vervoer maar ook direct zijn verblijf kwijt is. Daarnaast kregen wij het gevoel dat veel mensen op het laatst gekozen hebben voor de auto in plaats van het vliegtuig. Hierdoor wellicht minder goed voorbereid zijn vertrokken en geen tijd hebben gehad om de auto te laten controleren. Wat opviel was de toename van motorproblemen met zo’n 25% t.o.v. voorgaande jaren. Hierbij zullen externe factoren als de warmte, belading van de auto en het meenemen van een caravan of vouwwagen ongetwijfeld mee hebben gespeeld. 

Infographic

De meeste mensen zijn inmiddels weer aan het werk en terug van vakantie. Alhoewel er in september ook veel Nederlanders op vakantie gaan, blikken wij vast terug op afgelopen zomer. In de infographic hieronder een overzicht van afgelopen juni, juli en augustus. Voor ons de drukste maanden van het jaar!

Bekijk ook

Onze laatste berichten