Fietsongevallen in het buitenland nemen toe

Op onze alarmcentrale constateerden wij afgelopen zomer een toename in het aantal fietsongelukken in het buitenland. Vaak ernstige valpartijen waar medische hulp noodzakelijk is. Waar het voorheen nog om enkele fietsers gingen zijn het er momenteel al tientallen.

Het letsel is vaak ernstig. Met name fracturen aan pols, nek, rug en heup worden opgetekend. Daarnaast merken we dat er ook steeds vaker medische hulp nodig is bij hartinfarcten, hersen-, aangezichts- en tandletsel. Oorzaken van deze ongevallen zijn de fietsuitrusting, bijv. het fietsen zonder helm, fietsbeheersing en soms conditie. Naarmate je vermoeider wordt loop je meer risico te vallen.

De gevallen komen van heinde en verre, zoals uit Thailand, de Hoorn van Afrika en Turkije. Maar in de meeste gevallen komen ze uit Frankrijk, Italië en Duitsland. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de bergen die je daar aantreft. De cols in de Pyreneeën en de Alpen trekken namelijk altijd veel wielrenners.

Slechtere wegen
Naast bovengenoemde oorzaken speelt de verkeersinfrastructuur ook een grote rol. In Nederland hebben wij uitstekend aangelegde wegen. In het buitenland is dit lang niet vanzelfsprekend. In de haarspelbochten in Italië en Frankrijk liggen soms brokstukken van de berg of duikt er ineens een groot gat in de weg op. Zeker gevaarlijk wanneer men aan het afdalen is en met 40/50 km/u naar beneden rijdt.

Inspanningstest
Daarnaast lopen 50-plussers meer risico op hart- en vaatziekten. “Veel Nederlanders hebben een zekere mate van aderverkalking in hun kransvaten. Daar kom je pas achter als je een acute onverwachtse pijn op de borst krijgt bij extreme inspanning. We hebben de afgelopen jaren tientallen mensen gezien die opgenomen zijn door aan inspanning gerelateerde hartproblemen. We helpen die patiënten met liefde, maar als ze vooraf een sportkeuring hadden gedaan was het wellicht te voorkomen geweest en was dat natuurlijk veel mooier”, vertelt onze alarmcentralearts Olav van Puijenbroek.

Pers:
Telegraaf
Plus Online

Bekijk ook

Onze laatste berichten

In de afbeelding staan de logo's van VHD en Quadrance.
Actueel

Quadrance en VHD starten intensieve samenwerking

Vol enthousiasme kondigen we aan dat Quadrance en VHD de handen ineen slaan! VHD is aandeelhouder geworden van Quadrance. Deze samenwerking biedt ons nieuwe kansen en stelt ons in staat om onze klanten nog beter te ondersteunen met onze gecombineerde expertise.

Lees verder